Sun. May 31st, 2020

Προ των πυλών η γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα – Εντοπίστηκαν κρούσματα στη Βουλγαρία

Η βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων  εντόπισε εστία της γρίπης των πτηνών H5, σε πάπιες εκτροφής στην περιοχή Λίσετς, που βρίσκεται στην κεντρική Βουλγαρία, 127 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά της Σόφιας.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά παθογόνο» και ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα σε πάπιες που εκτρέφονταν σε φάρμα με συνολικά 3.200 πτηνά. Όλα τα πτηνα της φάρμας αναμένεται να θανατωθούν προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός και προκληθεί επιδημία.

Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν δημιουργήσει «ζωνή ασφαλείας» σε περιμετρική απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη φάρμα και «ζώνη επιτήρησης» 10 χιλιόμτερα περιμετρικά της φάρμας. 

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εμφανιστεί αυξημένα περιστατικά γρίπης σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής. Φορείς του ιού είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Η γρίπη των πτηνών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται δύσκολα στον άνθρωπο, αλλά τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, κυρίως σε άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά (εργαζόμενους στην πτηνοτροφία, κυνηγούς κλπ).

Πολύ σπάνια θεωρείται η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, η επιτήρηση σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται αναγκαία, διότι όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους του ιού της γρίπης, δεν αποκλείται να υπάρξει μετάλλαξη του τύπου που πλήττει τα πτηνά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταδοτικότητα στον άνθρωπο.

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδοποιεί τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών, που έχει ξεσπάσει στη γειτονική Βουλγαρία.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:  «Με βάση την υπ’ αριθ. 341(24167)/6-2-2019  εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018 (η τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου 2018) στη γειτονική Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Τα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών: α) Μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών (pdf), β) ΥΑ 258971/26.08.08 (ΦΕΚ 1785 Β΄) Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών, οι τροποποιήσεις της ΥΑ 258/10554/30.01.2017 (ΦΕΚ Β΄ 363) και ΥΑ 1503/50776/09.05.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1677).

Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. 107/6079/14.01.2019–ΦΕΚ Β’ 157/30.01.2019 που αφορά στην εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, κέντρα περίθαλψης κτλ.) και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος είτε ενημερώνοντας τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας σε αυτές ολόκληρα πτηνά. Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Επικήρυξη 30€ για άγρια πτηνά

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια ΚΥΑ περί οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού της τάξεως των τριάντα ευρώ ανά άγριο πτηνό για τον εντοπισμό, τη συλλογή και την προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών κατάλληλων προς δειγματισμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες».