Mon. Aug 3rd, 2020

Άσκηση της Τουρκίας με 131 πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα (video)

Κολοσσιαία αεροναυτική και στρατιωτική δύναμη παρατάσσει από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαΐου η Τουρκία στο Αιγαίο στην μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της σύγχρονης ιστορίας της με εμφανή την προσπάθεια να δείξει ότι «Εχει την ισχύ να επιβάλλει αυτό που η ίδια θεωρεί ως δίκαιο».

Συνολικά 131 πολεμικά πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη, 33 ελικόπτερα, 45 UAV, δύο από τα τέσσερα AWACS 737 MESA που διαθέτει η τουρκική Αεροπορία και 10 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, συμμετέχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» όπου συνήθως εμπλέκονταν το ένα τρίτο των παραπάνω δυνάμεων.

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικής ισχύος, ενός μόνο κράτους, στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά!

Και φυσικά από την επίδειξη ισχύος δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι πομπώδεις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με προεξάρχουσα αυτή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ.Ακαρ:  «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

«Στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι να δείξουμε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά αποφασισμένες, δεσμευμένες και ικανές να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα δικαιώματα στη θάλασσα της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Ακάρ.

H άσκηση διεξάγεται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν τη χώρα, αλλά η διάθεση των δυνάμεων είναι 60% στο Αιγαίο, 30% στην Ανατολική Μεσόγειο και μόλις 10% στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα ελληνικά Επιτελεία και των τριών Κλάδων παρακολουθούν με όλα τα μέσα την διενέργεια της άσκησης και έχουν θέσει σε αυξημένη επιφυλακή όλες τις μονάδες από τον Έβρο μέχρι την Στρογγύλη, ενώ μονάδες του Στόλου, θα αποπλέουν σταδιακά, μέχρις ότου απλωθεί και ο ελληνικός Στόλος σε σημεία τέτοια που να μπορεί να παρέμβει με υψηλή ταχύτητα οπουδήποτε αμφισβητηθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία ενώ αρχίζει η άσκηση «Θαλασσόλυκος»: «Δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνα των νησιών»

Στην επαναφορά αυτού του θέματος απάντησε εκ μέρους της Ελλάδας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζοντας: «Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

Πηγή: pronews.gr, newsbeast.gr