Sat. Jul 11th, 2020

Δύο νέοι, ασύλητοι, τάφοι αποκαλύφθηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων Νεμέας

Ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Αηδονιών Νεμέας, όπου βρέθηκαν δύο νέοι, ασύλητοι, θαλαμοειδείς τάφοι περιόδου 1.400 – 1.200 π.Χ..

Ο πρώτος διέσωζε την οροφή του θαλάμου και περιείχε δύο πρωτογενείς ταφές και τα οστά από 14 ακόμη άτομα, σε ανακομιδές. Ο δεύτερος δεν διατηρούσε οροφή, καθώς παρουσίαζε καταρρεύσεις ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, μέσα και πάνω από τις οποίες διαπιστώθηκαν τρεις πρωτογενείς ταφές.

Τα πήλινα αγγεία και ειδώλια, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, όπως κομβία, τα οποία βρέθηκαν στους δύο τάφους αντιπαραβάλλονται όπως επισημαίνεται «προς τα κτερίσματα των τάφων της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (περίπου 1.600 – 1.400 π.Χ.), που ερευνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα Αηδόνια και περιλάμβαναν επιτραπέζια και αποθηκευτικά αγγεία, οπλισμό και αντικείμενα γοήτρου».Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, «οι δύο νέοι, ασύλητοι, μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι στα Αηδόνια, ανοίγουν τον δρόμο για την κατανόηση της διαχρονικής εξέλιξης της θέσης και τις σχέσεις της με τα ανακτορικά συστήματα των όμορων περιοχών και ιδίως των Μυκηνών».

Μηκυναϊκοι τάφοι

Ο δρόμος και το σφραγισμένο στόμιο του τάφου που διέσωσε και την οροφή του θαλάμου, περίπου 1.400 – 1.300 π.Χ.

Τα Αηδόνια, μείζον κέντρο της περιοχής κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (1700.-1100π.Χ) «έγιναν γνωστά έπειτα από την εκτεταμένη σύληση του μυκηναϊκού νεκροταφείου, πιθανώς τον χειμώνα του 1976-77» συνεχίζει η ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η σωστική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ακολούθησε (1978-1980, 1986), υπό τη Διεύθυνση της Καλλιόπης Κρυστάλλη – Βότση και την επίβλεψη της Κωνσταντίνα Καζά, έφερε στο φως 20 μυκηναϊκούς τάφους, στην πλειονότητά τους θαλαμοειδείς και οργανωμένους σε μία βασική συστάδα.

Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στον βράχο, που αποτελούνται από τρία τμήματα, τον δρόμο, την είσοδο (στόμιο) και τον υπόγειο ταφικό θάλαμο. Ελάχιστοι από τους θαλαμοειδείς τάφους των Αηδονιών βρέθηκαν αδιατάρακτοι, ενώ ένας από τους συλημένους διατηρούσε λάκκο που διέσωσε ένα εκπληκτικό σύνολο κοσμημάτων. Τα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή, τεκμηρίωσαν τον συσχετισμό τους με ένα σύνολο μυκηναϊκών κοσμημάτων, που εμφανίστηκε προς πώληση σε αίθουσα τέχνης της Νέας Υόρκης, το 1993.

Η Ελληνική Πολιτεία διεκδίκησε το προς πώληση σύνολο και πέτυχε την επιστροφή του, καθιστώντας τα κινητά αυτά ευρήματα από τα Αηδόνια τη σημαντικότερη, ίσως για τα ελληνικά δεδομένα, περίπτωση επαναπατρισμού παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων.

Οι Δρόμοι Κρασιού στην κοιλάδα της Νεμέας δεν οδηγούν μόνο σε αμπελώνες και οινοποιεία, αλλά και σε ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου με εντυπωσιακούς θολωτούς τάφους, κοντά στο μικρό χωριό Αηδόνια.

Τα Αηδόνια βρίσκονται στη ρίζα μιας πλαγιάς με θέα προς τη Νεμέα και τους εκτεταμένους αμπελώνες της.

Αηδόνια Νεμέα Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Η πινακίδα για το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών οδηγεί σε μία ρεματιά με μεγάλα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πολλά αηδόνια, στα οποία οφείλει και το όνομά του το χωριό. Βατός χωματόδρομος ανηφορίζει για λίγα μέτρα προς έναν ομαλό λόφο με συκιές κι αγριελιές, όπου βρίσκονται τουλάχιστον 17 μυκηναϊκά ταφικά μνημεία.

Αηδόνια Νεμέα Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο των Αηδονιών περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, το στόμιο και τον ταφικό θάλαμο.

Οι θαλαμοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550-1100 π.Χ.) και βρίσκονται συχνά οργανωμένοι σε επιμέρους ομάδες-συστάδες. Όμοια αναπτύσσονται και οι τάφοι των Αηδονιών, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε τρεις συστάδες, στο ανώτερο, το μεσαίο και το κατώτερο τμήμα του λόφου.

Η πρόσβαση στην αρχαιολογική περιοχή είναι ελεύθερη καθώς οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη.

Ο “Θησαυρός των Αηδονιών”

Τα Αηδόνια θα ήταν ένα παγκοσμίως άγνωστο χωριό, αν η γη του δεν έκρυβε το εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο και το όνομά του δεν εμπλεκόταν σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας με το κωδικό όνομα “Ο θησαυρός των Αηδονιών”, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις πριν μερικές δεκαετίες.

Η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμων στην κοινότητα το 1976, αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία ένας από τους δεκάδες μυκηναϊκούς τάφους στην περιοχή, όταν υποχώρησε η βραχοσκεπή του.

Αηδόνια Νεμέας Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Όμως μέχρι να αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τη συστηματική ανασκαφή, η περιοχή είχε λεηλατηθεί από πολύμηνες λαθρανασκαφές και οι τάφοι είχαν συληθεί από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αρχαιοκάπηλους. Με την ανοχή των τότε τοπικών αρχών και των κατοίκων- πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν στις λαθρανασκαφές- πολύτιμα μυκηναϊκά ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους από τους τυμβωρύχους, κατέληξαν μέσω διεθνών κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων στο εξωτερικό.

Ο λεγόμενος « Θησαυρός των Αηδονιών» εντοπίστηκε μετά από χρόνια, το 1993, σε κατάλογο δημοπρασίας στην αίθουσα τέχνης Michael Ward στη Νέα Υόρκη, από τον φιλέλληνα, Μάλκομ Γουίνερ, ο οποίος ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Κι έγινε σάλος!

Η Ελλάδα προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η δημοπρασία ματαιώθηκε και ο “Θησαυρός των Αηδονιών” επέστρεψε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο από 312 κομμάτια του 1500 π.Χ. (χρυσά δαχτυλίδια, σφραγίδες, σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας, χρυσές χάντρες και χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους κ.α.) που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

Αηδόνια Νεμέα Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε έναν ακόμη θολωτό τάφο, της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (περίπου 1650-1400 π.Χ.). Είναι ασύλητος και ένας από τους  μεγαλύτερους θολωτούς τάφους που έχουν έως τώρα έρθει στο φως στα Αηδόνια Κορινθίας.Edit