Μόντρεαλ- Έφη Γιάννου: Η Κορίνθια υποψήφια δημοτική σύμβουλος που θέλει να δει "τις αλλαγές να συμβαίνουν" (Φώτο - video)

19 Oct 2017
653 times

Του Ζώη Μαρίνου

Είναι Σάββατο πρωί. Το ραντεβού μας είναι για τις δέκα. Η Έφη Γιάννου μ’ έχει κατατοπίσει από το τηλέφωνο: «Θα μας βρείτε εύκολα. Είμαστε δίπλα από το σούπερ μάρκετ Adonis».

Η ίδια προφανώς δεν το υποψιάζεται αλλά αυτή η επιπλέον πληροφορία, η γειτονία με μια ελληνική υπεραγορά, ενεργοποιεί αμέσως την δημοσιογραφική περιέργεια. Φτάνω μισή ώρα νωρίτερα.  

Το σούπερ μάρκετ είναι ήδη γεμάτο από πελάτες. Οι περισσότεροι Έλληνες απ’ την γύρω περιοχή αλλά και από το γειτονικό Παρκ Εξτένσιον που κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας. Δεν χάνω χρόνο. Ξεκινώ τις ερωτήσεις. Ένας -δυο μ’ αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αλλά οι περισσότεροι είναι ομιλητικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν τους συστήνομαι ως δημοσιογράφος.

Πρώτη ερώτηση και πλέον αυτονόητη: «Γνωρίζετε ποια είναι η Έφη Γιάννου; Και ποιος ο Χαρούτ Τσιτιλιάν;». Ο Χαρούτ έχει μια σημαντική διαδρομή στα δημοτικά πράγματα του Μόντρεαλ. Η Έφη είναι το καινούργιο πρόσωπο στην τοπική πολιτική σκηνή. Και, ως Ελληνίδα, μας ενδιαφέρει περισσότερο.

«Λες για την ξανθιά κοπέλα που είναι υποψήφια στο Μπορντό…», μας λέει αμέσως η κυρία Μαρία, με καταγωγή από την Ήπειρο (Πρέβεζα). «Να γράψεις ότι μακάρι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες των δημοτικών εκλογών να εκλεγούν… Δεν μπορώ να φανταστώ ελληνικό χέρι να ψηφίζει κάτι άλλο όταν έχει να επιλέξει έναν συμπατριώτη ή μια συμπατριώτισσα».

Στους δέκα που ρωτάμε, οι έξι έχουν ακούσει για την υποψηφιότητα της Έφης Γιάννου. Οι υπόλοιποι τέσσερις βλέπουν για πρώτη φορά το πρόσωπο της στην οθόνη του κινητού μας όταν τούς δείχνουμε τις αναρτήσεις του greekpost.ca που έχουν προηγηθεί. Και αμέσως εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Θέλουν να μάθουν περισσότερα.  

Στην έξοδο προς το πάρκινγκ, αριστερά απ’ τα ταμεία, μάς σταματά ένα νεαρό ζευγάρι. Η Λένα και ο Χρήστος. Αθηναίοι, ζουν στο Μόντρεαλ από το 2014. Λένε αρχικά ότι παρακολουθούν τακτικά το greekpost.ca και στη συνέχεια ρωτούν ποιο είναι το αντικείμενο του σημερινού μας ρεπορτάζ. «Θέλω να γράψω ένα κομμάτι για την Έφη Γιάννου, υποψήφια δημοτική σύμβουλο για την περιοχή Bordeaux-Carterville, με την ομάδα του Dennis Coderre (Ντενί Κοντέρ) και με τον Harout Chitilian (Χαρούτ Τσιτιλιάν), υποψήφιο δήμαρχο στο Ahuntsic-Carterville», απαντώ.

«Χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Κι αν έχουν και σχέση με τον Ελληνισμό, ένας λόγος παραπάνω για εμάς να στηρίξουμε…», μας λέει ο Χρήστος, 31 ετών, υπάλληλος σε τεχνική εταιρεία.

Πλησιάζει δέκα. Στην είσοδο του εκλογικού γραφείου μάς υποδέχεται ένας ψηλός, μελαχρινός κύριος με καταγωγή από την Σπάρτη. Είναι ο Χρήστος Καρμίρης, σύζυγος της Έφης Γιάννου. Μας προσφέρει καφέ και τις πρώτες πληροφορίες για τον τρόπο που η σύζυγος του διαχειρίζεται αυτή την καινούργια εμπειρία.

Η οποία δεν είναι και τόσο καινούργια… Λίγο μετά, όταν ξεκινά η συζήτηση μας με την 37χρονη Ελληνίδα υποψήφια δημοτική σύμβουλο, το πρώτο πράγμα που μας λέει είναι ότι «από μικρή, από τα χρόνια του σχολείου και αργότερα του Πανεπιστημίου, συμμετείχε πάντα στα κοινά, ως μια ανάγκη προσφοράς και ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

Η Έφη Γιάννου μιλά άριστα ελληνικά. Και, βεβαίως, αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι ήταν μαθήτρια του σχολείου «Σωκράτης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Όπως και οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί της, ο Γιώργος που είναι χειροπράκτης και ο Αλέξανδρος που σήμερα εργάζεται στην Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας της Έφης έχει καταγωγή από την Κόρινθο και η μητέρα της είναι Καναδή. Η ίδια έχει μεγαλώσει και έχει περάσει όλη την ζωή της στην εκλογική της περιφέρεια. «Πέντε δρόμοι χώριζαν τα σπίτια μας», μας επισημαίνει ο ευγενικός σύζυγός της Χρήστος Καρμίρης.

Στα μαθητικά της χρόνια η Έφη, όπως μας λέει, ήθελε πάντα ν’ αλλάξει τα πράγματα. «Πιο σημαντικό ήταν αυτό από το να έχω καλούς βαθμούς…». Όχι ότι δεν είχε. Και αυτό αποδείχθηκε από την κατοπινή πορεία της. Concordia, UQAM, πτυχίο στην Επικοινωνία, στις Δημόσιες Σχέσεις, στην Μόδα, στο Σχέδιο. Και μαζί με τις σπουδές της, δουλειά. Στο καφέ La Presse, στο Jean Coutu, γνώριμο πρόσωπο στους εκλογείς της περιοχής της.

Μεγάλες αγάπες της, την ίδια εποχή, το ποδόσφαιρο και το τένις. Άλλωστε η μητέρα της υπήρξε πρωταθλήτρια και κάποτε νούμερο 1 στο rank της επαρχίας Κεμπέκ. Και τα χνάρια του τένις ακολουθούν και τα δυο παιδιά της Έφης, 5 και 6 ετών σήμερα.

Ακολούθησε μια σημαντική διαδρομή στον χώρο των επιχειρήσεων μόδας και από τα 23 της χρόνια άρχισε να δουλεύει στον χώρο των δημοσίων σχέσεων. Σταθμός στην καριέρα της τα οκτώ χρόνια που εργάστηκε για την γνωστή εταιρεία παπουτσιών Aldo. Μετά από μια περίοδο στον χώρο του real estate, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων, με τρεις συνεταίρους σήμερα.

Και όλη αυτή την περίοδο χωρίς να λείπει από εθελοντικές πρωτοβουλίες, από δράσεις που έφερναν ανταπόδοση στην κοινωνία, είτε επρόκειτο για την περιοχή της, είτε για το σχολείο των παιδιών της, είτε για τα σπορ κ.α.

Η Έφη έχει έναν συνεσταλμένο τόνο στην φωνή της όταν μιλά για τον εαυτό της. Αυτό δείχνει καλλιέργεια, σεμνότητα και ευγενικό χαρακτήρα. Μας περιγράφει τους στόχους της, τις προτεραιότητες της για την περιοχή της. Για το περισσότερο πράσινο, για την ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατών, για την καλύτερη ποιότητα ζωής, για τις «ζωντανές» γειτονιές και επιχειρήσεις.

Τελευταία μας ερώτηση: «Τι σ’ έκανε ν’ ασχοληθείς με την πολιτική;». Δεν αιφνιδιάζεται. Μιλά με την αποφασιστικότητα του ανθρώπου που πιστεύει βαθιά στις αλλαγές. «Ήταν γιατί θέλω την δω την αλλαγή να συμβαίνει. Μέσα από την απ’ ευθείας επαφή και την απ’ ευθείας δράση που μπορεί να έχει ένας δημοτικός σύμβουλος. Συζητώντας τα προβλήματα και παίρνοντας αποφάσεις».

Λίγο μετά στο δωμάτιο μπαίνει ο Χαρούτ Τσιτιλιάν, ο υποψήφιος δήμαρχος του Ahuntsic-Carterville. Η Έφη τον γνωρίζει από τα μαθητικά της χρόνια. Μας συστήνει. Ο Χαρούτ κοιτάζει στην οθόνη του greekpost.ca το κείμενο που έγραψε η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη για τις Ελληνίδες υποψήφιες στο Μόντρεαλ.

Σηκώνει τα μανίκια του. Αυτό δείχνει άνθρωπο που μπήκε στην δουλειά για να δουλέψει. Μας περιγράφει τις αλλαγές που ετοιμάζει η ομάδα Κοντέρ σε μια σειρά πεδίων, όπως η φορολόγηση των επιχειρήσεων σε περιοχές που γίνονται έργα. Ο Χαρούτ Τσιτιλιάν αφήνει ν’ αποκαλυφθεί στο λόγο του μια αναλυτική σκέψη που έχει ευθεία επαφή με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ότι, δηλαδή, ζητάει κανείς από έναν δήμαρχο.

Λίγα λεπτά μετά, στο πεζοδρόμιο της Λ’ Ακαντί, προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη. Και επιστρέφω, ξανά και ξανά, στην φράση της Έφης Γιάννου: «Να δω την αλλαγή να συμβαίνει». Δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα. Από μόνη της αυτή η φράση της 37χρονης Ελληνίδας μητέρας των δυο παιδιών, πείθει και τον πιο δύσπιστο.

«Η αλλαγή να συμβαίνει…». Υπάρχει τίποτα ωραιότερο;  

Μόντρεαλ- Έφη Γιάννου: Η Κόρινθος, το ποδόσφαιρο και Ελληνίδα υποψήφια δημοτική σύμβουλος που θέλει να δει "τις αλλαγές να συμβαίνουν"

 

 

www.greekpost.ca

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

ΣΕΟ Λουτρακίου : Δημιουργία ομάδας για τον καθαρισμό σπιτιών στη Δ. Αττική

ΣΕΟ Λουτρακίου : Δημιουργία ομάδας ...

20 November 2017

Η Τ.Ο. ΣΕΟ Λουτρακίου ανακοινώνει την δημιουργία ομάδας που θα βοηθήσει να καθαριστούν τα σπίτια των...

Ημερίδα Ακαδημιών του ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Λουτρακίου στο ΘΩΔΕΙΟ στάδιο (φώτο)

Ημερίδα Ακαδημιών του ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ...

20 November 2017

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017  πραγματοποιήθηκε  από τον Α.Ο. Ποσειδώνα  Λουτρακίου, τμήμα στίβου,αθλητική ημερίδα. Συμμετείχαν επτά...