Τσιρώνης: "Απελευθέρωση ψυχοτρόπων ουσιών για ασθενείς" (VIDEO)

08 Nov 2017
198 times

Στις 30 Ιουνίου του 2017 τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης με κοινή απόφασή τους αντιμετώπισαν το θέμα της πρόσβασης του Έλληνα ασθενούς στα φάρμακα που εμπεριέχουν συστατικά κάνναβης. Συγκεκριμένα, νομιμοποίησαν την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και τη χορήγησή τους σε ασθενείς.

Ουσιαστικά, λοιπόν, άνοιξε και ο δρόμος για την κυκλοφορία της κάνναβης ως φαρμάκου στη χώρα μας. Μόλις έναν χρόνο πριν, την 5η Μαΐου του 2016, κατατέθηκαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό 43.250 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από πολίτες που επιθυμούν την αποποινικοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση.Η πρόσφατη δημόσια συζήτηση για τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πολιτικούς, φορείς και επιστήμονες, ανέδειξαν τις χρόνιες προκαταλήψεις που διατηρούνται για τη χρήση αυτού του φυτού, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ταυτίσει την κάνναβη με την παραβατικότητα και το περιθώριοΠαράλληλα, ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι η παραπληροφόρηση των πολιτών, με πολλούς να υποστηρίζουν πως «έρχεται η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών» κι άλλους να διατείνονται πως «τα ναρκωτικά θα περάσουν σε βιομήχανους».

Είναι προφανές πως η σύγχυση αυτή δημιουργήθηκε διότι, όπως φαίνεται, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ταυτίσει τη φαρμακευτική κάνναβη με την παραβατικότητα και το περιθώριο. 

Κι όλα αυτά μέχρι που ο υπουργός Υγείας απάντησε από το βήμα της Βουλής σε σχετική ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν για το πότε αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για να καταστεί εφικτή η νόμιμη ιατρική χρήση της κάνναβης στη χώρα μας. Διά στόματος του υπουργού ακούστηκε ότι «ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει».Έρχεται σύντομα στη Βουλή η ρύθμιση για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούςΤο επόμενο βήμα, όπως επεσήμανε ο Α. Ξανθός, είναι να κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εγχώρια καλλιέργεια και παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, απαντώντας και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με το εάν υπάρχει στον σχεδιασμό η πρόθεση να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά η ιατρική κάνναβη, είπε πως «ναι, αυτό είναι ήδη αντικείμενο διυπουργικής συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν το Γραφείο του πρωθυπουργού και τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης».


Xιλιάδες ασθενείς στη χώρα  ζητούν από την Πολιτεία να μπορούν να καλλιεργούν οι ίδιοι το συγκεκριμένο φυτόΕνώ, λοιπόν, το εν λόγω νομοσχέδιο που συζητήθηκε προσφάτως αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ιατρική χρήση της κάνναβης και η διυπουργική συνεργασία στην οριοθέτηση της παραγωγής της, δημιουργούνται εντυπώσεις πως στον σχεδιασμό αυτόν περιλαμβάνεται η αποποινικοποίησή της και η χρήση της. Σαφώς και οι απόψεις αυτές τροφοδοτήθηκαν έπειτα από δημόσιες δηλώσεις του τύπου «απελευθερώνουν τον μπάφο».

Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στη χώρα που ζητούν από την Πολιτεία να μπορούν να καλλιεργούν οι ίδιοι το συγκεκριμένο φυτό, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού και των προϊόντων του, χωρίς να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτοί οι ασθενείς ζητούν ουσιαστικά να φτιάχνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους και όχι να το προμηθεύονται από καταστήματα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε περίπτερο  βιολογικών προϊόντων κάνναβης, με τους αρμόδιους του συνεταιρισμού να του μεταφέρουν το μήνυμα πως το μέλλον της Ελλάδας είναι η κάνναβη. Του προσέφεραν, μάλιστα, δείγμα από τα πρώτα ελληνικά βιολογικά προϊόντα κάνναβης, ακατέργαστους ανθούς κάνναβης για χαλαρωτικό τσάι, αιθέριο έλαιο και ανθόνερο.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης

Δείτε περισσότερα...

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Λουτράκι: H απάντηση του Δημάρχου στον Κώστα Λογοθέτη (video)

Λουτράκι: H απάντηση του Δημάρχου σ...

18 November 2017

Μας είπατε μοιραίους και εγκληματίες, όχι εμάς, τους εργαζόμενους του Καζίνο, το Εργατικό Κέντρο και ολη...

Την Δευτέρα 20/11 η ΕΠΟ αποφασίζει για προπονητή

Την Δευτέρα 20/11 η ΕΠΟ αποφασίζει ...

18 November 2017

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την προσεχή Δευτέρα 20 Νοεμβρίου όπως όλα δείχνουν η ΕΠΟ θα αποφασίσει σστη Θεσσαλονίκη το αν θα...