Πώς να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ανάλογα με το υλικό του

08 Aug 2017
456 times

Μπορεί να μην είχατε αναρωτηθεί ποτέ αλλά το υλικό του πάγκου της κουζίνας θα καθορίσει τον τρόπο που θα τον κάνετε να λάμπει. Η χρήση προϊόντων, φυσικών ή μη, που δεν ταιριάζουν στο κάθε υλικό μπορεί να φθείρουν τον πάγκο σας ή να μην έχουν το λαμπερό αποτέλεσμα που θα θέλατε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Πάγκος από γρανίτη

Το πιο συνηθισμένο ίσως υλικό, που υπάρχει στα περισσότερα νοικοκυριά. Για τον καθημερινό του καθαρισμό, «περάστε» το με ένα βετέξ με ζεστό σαπουνόνερο (το υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων είναι ιδανικό). Στη συνέχεια, μην ξεχάσετε να στεγνώσετε την επιφάνειά του με ένα καθαρό πανί.

Για τις βρωμιές που επιμένουν, σας έχουμε έναν φυσικό τρόπο να τις ξεφορτωθείτε: καλύψτε τις με μαγειρική σόδα, που θα σκεπάσετε στη συνέχεια με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το μίγμα να δράσει όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα αφαιρέστε το με ένα καθαρό, στεγνό πανί.

Μαρμάρινος πάγκος

Όπως και στους πάγκους από γρανίτη, έτσι και στο μάρμαρο, για τους καθημερινούς λεκέδες απλώς διαλύστε σε νερό λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και στη συνέχεια με ένα πανί, καθαρίστε τον πάγκο. Φροντίστε, ωστόσο, το απορρυπαντικό να έχει ουδέτερο PH για να μην φθείρει την επιφάνειά του.

Για τις βρωμιές που αρνούνται πεισματικά να φύγουν, χρησιμοποιήστε το κλασικό – και θαυματουργό- σαπούνι Μασσαλίας. Βουτήξτε ένα πανί σε ελάχιστο νερό με σαπουνάδα από το φημισμένο γαλλικό σαπούνι και περάστε μ’ αυτό την επιφάνειά του. Στο τέλος, σκουπίστε τον πάγκο με ένα στεγνό πανί. Για ακόμα μεγαλύτερες… ενισχύσεις, πριν σκουπίσετε τον πάγκο με το πανί και τη σαπουνάδα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα. Το σαπούνι, όχι μόνο θα καθαρίσει την μαρμάρινη επιφάνεια, αλλά θα τη γυαλίσει και θα την απολυμάνει.

Πάγκος από laminate

Ένα μαλακό πανί με ελάχιστο νερό και λίγες σταγόνες υγρό απορρυπαντικό αρκεί για τον καθημερινό καθαρισμό του πάγκου. Για τις βρωμιές που έχουν εισχωρήσει μέσα στα κενά του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να τις απομακρύνετε. Στο τέλος, ξεπλύνετε τον πάγκο με ένα στεγνό, καθαρό πανί.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό γιατί είναι πιθανό να εισχωρήσει στις μικρές σχισμές του πάγκου και η υγρασία μπορεί να το «φουσκώσει».

Για τις εξαιρετικά επίμονες βρωμιές, φτιάξτε ένα σπιτικό καθαριστικό που θα αποτελείται από λευκό ξύδι και νερό σε ίση ποσότητα.

Πάγκος κουζίνας με κεραμική επιφάνεια

Και πάλι ένα πανί με ελάχιστο υγρό απορρυπαντικό θα απομακρύνει τους συνηθισμένους, καθημερινούς λεκέδες. Όμως, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα κεραμικά πλακάκια. Η λύση είναι να προσθέσετε λίγες σταγόνες από ξύδι για να διαλυθεί καλύτερα το μίγμα.

Για τους αρμούς, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα που θα «πιάσει» τις βρωμιές που έχουν εισχωρήσει στο κενά ανάμεσά τους.

Ξύλινος πάγκος

Δεν συνηθίζονται ιδιαίτερα γιατί κοστίζουν και είναι αρκετά ευαίσθητοι. Αν, ωστόσο, εσείς τον επιλέξατε για την κουζίνα σας, μπορείτε να τον καθαρίζετε με ένα μη τοξικό καθαριστικό του εμπορίου.

Εναλλακτικά, για κάτι πιο φυσικό, δοκιμάστε το εξής: κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε ελαφρά τα επίμαχα σημεία. Για ακόμα πιο δύσκολους λεκέδες, πρώτα ρίξτε λίγο αλάτι στην επιφάνεια του πάγκου- το μίγμα αυτό θα λειτουργήσει σαν ένα φυσικό scrub.

Για να μην χάσει την γυαλάδα του, φροντίστε επίσης να το «περνάτε» ανά τακτά διαστήματα, ένα ειδικό λάδι που θα απλώσετε πάνω του με ένα βαμβακερό πανί.

Rate this item
(1 Vote)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σύμβαση του έργου της προσωρινής βελτίωσης της οδικής ασφάλειας Σχίνος – Αλεποχώρι

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελο...

23 October 2017

Τη σύμβαση του έργου των προσωρινών μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή οδό Σχίνος –...

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΚΟΕ

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρ...

23 October 2017

Δείτε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου που απορρίπτει το αίτημα  του ΠΑΚΟΕ ...