Η 25η Οκτώβρη είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες 1 στις 8 γυναίκες, θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Παρά τη συχνότητα εμφάνισής του ώστοσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος. Γι’ αυτό και η ενημέρωση επιβάλλεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, έχει πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που έχουν νοσήσει πάνω από 95 %.

Αν το αναλογισθούμε ότι, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας κάποια φίλη ή συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, ίσως αντιληφθούμε και τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και αποφυγή υπερέκθεσης στον ήλιο δύνανται να συμβάλλουν θετικά. Όμως για να είσαι σίγουρη, η μόνη λύση είναι η τακτική εξέταση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, αυτό το σκοπό έχει. Είναι μια υπενθύμιση να κλείσεις ένα ραντεβού για την ετήσια μαστογραφία, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση.