Η ομιλία της Μαρίας Θελερίτη σήμερα από το βήμα της Βουλής (video)

15 Dec 2016
698 times
Έλαβα τον λόγο σήμερα για να μιλήσω, κυρίως, για τις τροπολογίες. Όμως, επειδή προκλήθηκα, θα ήθελα να σχολιάσω με επιχειρήματα αυτά που ειπώθηκαν εδώ στην Αίθουσα. 
 
Θα ήθελα, λοιπόν, να σχολιάσω τα «περί μη αξιοπρεπούς Κυβέρνησης, τους λεονταρισμούς αυτής της Κυβέρνησης που ακροβατεί στην επιπολαιότητα και στον λαϊκισμό». Αυτά ειπώθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. 
 
Και πριν θέσω μια σειρά ερωτημάτων, θα ήθελα να επικαλεστώ μια πρόταση του συναδέλφου Δουζίνα, η οποία με εκφράζει: «Αν κάποιος με πει λαϊκιστή, επειδή εκφράζω τα λαϊκά συμφέροντα κόντρα σε αυτήν την ελίτ, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιφρονεί ανθρώπους πρέπει, όπως είπε και ο Σάντερς, να αντιπαραβάλουμε έναν αριστερό λαϊκισμό». 
 
Απέναντι, λοιπόν, στην καταστροφή, που εσείς επικαλείστε ότι εμείς φέραμε, εμείς σήμερα ερχόμαστε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε …
 
Εμείς θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και θα δίνουμε μάχες. Μπορεί να μην είναι όλες ένδοξες, αλλά όμως, θα δίνουμε μάχες. Και αν χρειαστεί να συμβιβαστούμε σε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό δεν διστάζουμε να έρθουμε και να πάρουμε μέτρα, όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας πλήττεται από αυτές τις μνημονιακές πολιτικές. 
 
Και όσο και αν επιχειρείτε σήμερα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να αλλάξετε την ατζέντα χρησιμοποιώντας δηλώσεις συναδέλφων, δεν θα αποφύγετε να απαντήσετε αν θα καταψηφίσετε την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων ή θα συνταχθείτε με τις πιο ακραίες φωνές στην Ευρώπη. 
 
Και εδώ σας θυμίζω τη δήλωση του Μοσχοβισί, που αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους πιο ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Δεν έχουν αλλάξει τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και τι άλλο τόνισε ο Επίτροπος; Ότι απαραίτητη είναι η ελάφρυνση του χρέους, η οποία δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η Συμπολίτευση και η Αντιπολίτευση, να συμβεί αυτό στη χώρα μας, αυτό που είναι δικαίωμα για κάθε χώρα να χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος ενός κλάσματος από τα έσοδα ή το πλεόνασμα -δεν έχει σημασία- για να στηρίξει ομάδες που πλήττονται και πληρώνουν καθημερινά τις πολιτικές της λιτότητας και την κρίση.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, πρέπει πραγματικά σήμερα εδώ να δώσουμε το παράδειγμα και να αφήσουμε μια παρακαταθήκη ότι αυτή η χώρα δεν είναι αποικία. Και πρέπει να το κάνουμε σήμερα. 
 
Για αυτό καλώ πραγματικά την Αντιπολίτευση να σταθεί μπροστά στη σοβαρότητα αυτής της στιγμής και να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πραγματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλεονάσματα σαν χώρα εμείς και να τα δώσουμε σε αυτούς που πλήττονται και πλήρωσαν την κρίση. 
 
Και φυσικά, αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν ήρθαμε εδώ από το πουθενά ούτε πήγαμε σε κανένα διάστημα. 
 
Υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εσείς είστε αυτοί που κόψατε το ΕΚΑΣ, εσείς είστε που το ψηφίσατε το 2014, εσείς είσαστε που αποφασίσατε διάφορα πράγματα στη διαπραγμάτευση και εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον επώδυνο συμβιβασμό. Αυτά να μην τα ξεχνάμε. Δεν ζούμε στο διάστημα.
 
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ, μιας και αυτός είναι ο λόγος που πήρα σήμερα τον λόγο, σε τρεις βουλευτικές τροπολογίες, που αφορούν ανανεώσεις συμβάσεων:
 
Η μία είναι η παράταση συμβάσεων εργαζομένων στα Γραφεία Δικτύωσης και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων, δηλαδή τα γραφεία ισότητας που υπάρχουν στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, όπου εκεί πραγματικά έρχεται με μία τροποποίηση η ΠΕΤΑ να μπει σαν συμβαλλόμενη εργοδότρια εταιρία, γιατί πριν ήταν η ΚΕΔΕ και δεν μπορούσε με το ποσό που προβλεπόταν από τη χρηματοδότηση να πληρώσει τους εργαζόμενους. Άρα, αυτή η τροπολογία έρχεται πραγματικά να διορθώσει ένα πρόβλημα που υπήρχε, για να πληρωθούν εννέα μήνες αναδρομικά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
 
Αυτή η τροπολογία είναι, θα λέγαμε, στο ίδιο πλαίσιο και στην ίδια φιλοσοφία της υπουργικής που παρουσιάστηκε από τον κ. Σκουρλέτη για ανανέωση συμβάσεων προσωπικού που απασχολείται στα συμβουλευτικά κέντρα για τη βία κατά των γυναικών στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
 
Δεύτερον, θα ήθελα να μιλήσω για την τροπολογία που αφορά την παράταση διοικητικής υποστήριξης των ΟΤΑ, η οποία αφορά δήμους οι οποίοι δεν πρόλαβαν, λόγω και των δυσμενών συνθηκών, να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους και έρχεται ένας άλλος δήμος, για έναν χρόνο ακόμα, να τους παρέχει διοικητική υποστήριξη.
 
Τρίτη τροπολογία είναι η παράταση της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ. Όλοι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά με το άρθρο 13 του ν. 4071/2012 ότι συνίσταται περιφερειακός ΦΟΔΣΑ και όλα τα νομικά πρόσωπά που λειτουργούσαν, είτε ως σύνδεσμοι είτε ως ανώνυμες εταιρίες είτε με άλλης νομικής μορφής επιχειρήσεις ΦΟΔΣΑ, συγχωνεύονται υποχρεωτικά σε ένα περιφερειακό. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε όλη η διαδικασία που προβλεπόταν γι’ αυτήν τη συγχώνευση, η τροπολογία ζητάει μία παράταση αυτής της προθεσμίας μέχρι 30/6/2017.
 
Τέλος, θα ήθελα πραγματικά να αναφερθώ κι εγώ στην τροπολογία που υποστήριξε ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης, που αποτελεί μία ανάσα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και που αποσκοπούν στην οικονομική εξυγίανσής τους. Μέχρι και τριάντα πέντε έτη είναι αυτή.
 
Επίσης, με δεδομένων ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξελίσσεται σε μία αναπτυξιακή τράπεζα της αυτοδιοίκησης, με την ίδια αυτή τροπολογία παρέχεται δυνατότητα να επιχορηγεί από έσοδα των ιδίων πόρων της για εκπόνηση μελετών και ωρίμανση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Άρα, να βοηθήσουμε μικρούς και νησιωτικούς δήμους, που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και μπορούν πραγματικά να βοηθηθούν μέσα από αυτά τα μέτρα.
 
Τέλος, και τελειώνω πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, δώστε μου δυο λεπτά, η τροπολογία 803/55 αφορά τις συμβάσεις μισθώσεις για τα συμβουλευτικά μέτρα, όπως προανέφερα, που αφορούν τη βία κατά των γυναικών. Εδώ τι είναι αυτή η τροπολογία; Επειδή κύριος δικαιούχος του έργου, που χρηματοδοτεί αυτά τα συμβουλευτικά κέντρα, είναι το Κέντρο Ερευνών για την Ισότητα, έρχεται αυτή η τροπολογία και, επειδή είναι ο κύριος δικαιούχος, τη συμπληρώνει, ώστε να μπορούν και αυτοί να υπεισέλθουν ως αντισυμβαλλόμενοι στη σχετική σύμβαση μίσθωσης. Άρα, με αυτό μπορούν ακριβώς να λειτουργήσουν τα κέντρα και να πληρωθούν από το ΚΕΘΙ.
Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σύμβαση του έργου της προσωρινής βελτίωσης της οδικής ασφάλειας Σχίνος – Αλεποχώρι

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελο...

23 October 2017

Τη σύμβαση του έργου των προσωρινών μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή οδό Σχίνος –...

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΚΟΕ

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρ...

23 October 2017

Δείτε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου που απορρίπτει το αίτημα  του ΠΑΚΟΕ ...