Γ. Ψυχογιός: «Οι συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και την 2η ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν δεν είναι ούτε αυτονόητες, ούτε ουδέτερες. Έχουν το πολιτικό πρόσημο της Αριστεράς»(video)

22 Dec 2016
387 times

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου σχετικά με τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα, την Διοικητική Δίκη, τα δικαστικά ένσημα και παράβολα, την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων

εισοδημάτων, το πλαστικό χρήμα και λοιπά. Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ,Γιώργος Ψυχογιός, από το βήμα της Βουλής, επικεντρώνοντας στις διατάξεις που αφορούν στην Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στα εξής:

«Το Πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές διατάξεις τόσο στον τομέα της Δικαιοσύνης αλλά και σε ζητήματα δημοσιονομικά, όσο και σε ζητήματα φοροδιαφυγής. Μέρος της παροχής που χορηγήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχουςπροερχόταν από έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου, οι τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Ειδικά όσον αφορά στις διατάξεις για τηδυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για επιχειρηματίες που δεν πτώχευσαν δόλια και κρίνονται συγγνωστοί, είναι σαφές ότι έρχονται σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες εισάγουν στην ουσία τον νόμο της ζούγκλας μέσα στην αγορά και καταδικάζουν σε οικονομικό θάνατο όποιον έχει χρεοκοπήσει χωρίς υπαιτιότητά του.

Στο δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου θεσπίζονται μέτρα επιτάχυνσης και εξορθολογισμού της διοικητικής δίκης, όπως ηδιεύρυνση του ευεργετήματος της πενίας, το οποίοκαλύπτει πλέον περισσότερες περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Σύντομα θα ακολουθήσει Νομοσχέδιο για τη Νομική Βοήθεια.

Στο τρίτο μέρος του Νομοσχεδίου προβλέπονται σειρά διατάξεων για τη μείωση και τον εξορθολογισμό τελών και παραβόλων. Π.χ.κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές,μείωση κατά 50% των τελών στις καταψηφιστικές αγωγές για εργατικές διαφορέςδίνοντας το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προσφύγουν για τις αξιώσεις τους με λιγότερα έξοδα. Επίσης, δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δικηγορικός κόσμος και οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Προσπαθούμε όμως με μικρά βήματα, όπως αυτά που υιοθετούνται στο Nομοσχέδιο και συγκεκριμένα η Τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εξέταση των Αδειών Διαμονής (π.χ. Εξαιρετικοί Λόγοι κλπ.) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η συμμετοχή των δικηγόρων στις αρχαιρεσίες των συλλογικών οργάνων (άρθρο 52), καθώς και άλλα,όπως τα ΕΣΠΑ που αξιοποιήθηκαν απο αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους σε συνεργατικά σχήματα, να στηρίξουμε και να ενισχύουμε τη θέση του δικηγόρου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είναι ούτε αυτονόητες, ούτε ουδέτερες, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε τις έφεραν.Έχουν σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και αφήνουν το αποτύπωμα της Αριστερής Κυβέρνησης. Ξέρουμε πολύ καλάότι θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα για την αναδιανομή του πλούτου και για να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους. Όμως, επικεντρωνόμαστε στα μικρά και καθημερινά που απασχολούν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, γιατί εκεί ανήκουμε, από εκεί προερχόμαστε και σε αυτούς λογοδοτούμε».

Rate this item
(0 votes)

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Μάγεψαν με την ερμηνεία και τις ικανότητές τους οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου (video - φώτο)

Μάγεψαν με την ερμηνεία και τις ικα...

24 March 2017

Σήμερα το πρωί εορταστικέ στο 10ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου από τους μαθητές της έκτης δημοτικού η εορτή...

O νέος διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου επισκεφθηκε τον Αντιπεριφερειαρχη Πελοπιδα Καλλιρη

O νέος διοικητής της Σχολής Μηχανικ...

24 March 2017

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Ταξίαρχου-Διοικητή της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου κυρίου Ηλία Αρσένου στα γραφεία της Π.Ε...