Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τους 13 περιφερειάρχες στο Μαξίμου

04 May 2017
336 times

Το σχέδιο αλλαγής σελίδας, υπερβαίνοντας τα κομματικά όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και καλώντας σε εθνικό διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση όλες τις «ζωντανές» δυνάμεις, τους περιφερειάρχες, τους φορείς αλλά και τα άλλα κόμματα, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει «σάρκα και οστά» μέσα στους επόμενους μήνες.

Με τη βεβαιότητα ότι το κλείδωμα της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους θα αποτελέσει την ισχυρή αφετηρία για την πορεία προς την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στον ευρύτερο σχεδιασμό, τον μοχλό πίεσης και εφαρμογής του κυβερνητικού έργου σε αγαστή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες. Γι' αυτό και σήμερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου σκοπεύει, έχοντας στα χέρια του τα σχέδια από τον κάθε υπουργό, να επιμείνει στην επιτάχυνση των ρυθμών που απαιτούνται για να απελευθερωθούν πόροι και δράσεις με στόχο την εκτίναξη της οικονομίας μετά το φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά άλλωστε ότι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι θα ενθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές και θα ξεμπλοκάρουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες.

 Οσον αφορά στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, χθες έγινε από τον πρωθυπουργό το πρώτο βήμα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους 13 περιφερειάρχες στο Μαξίμου και τους υπουργούς κ. Παπαδημητρίου, Πιτσιόρλα, Χαρίτση και Σκουρλέτη. Εκεί ο κ. Τσίπρας σηματοδότησε μια πορεία ανοιχτού διαλόγου και με αφορμή τις πρωτοβουλίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ετέθη το ζήτημα για τη θεσμοθέτηση δύο ή τριών θητειών για τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, που όμως θα αρχίσει να ισχύει από την επόμενη περίοδο και όχι αναδρομικά. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι κατά τη συζήτηση, σε ιδιαίτερα θετικο κλίμα και δη μεταξύ του πρωθυπουργού και περιφερειαρχών από άλλα κόμματα, όπως με τον Κώστα Αγοραστό και άλλους, ο κ. Τζιτζικώστας έσπευσε να θίξει το ζήτημα του νόμου για την εκλογή των αιρετών. Ο κ. Τσίπρας παρά την πρόκληση δεν απάντησε συγκεκριμένα, σημείωσε τις ενστάσεις των περιφερειαρχών αλλά δεν απέφυγε να σχολιάσει «διακρίνω μια ανησυχία»... Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των Περιφερειών και της χώρας ενώ εν όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης συζητήθηκαν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά αναπτυξιακές πολιτικές.

Βιώσιμη ανάπτυξη
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός θυμίζοντας ότι η πορεία των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων θα καταλήξει στο Συνέδριο περί τα τέλη του 2017 για το Εθνικό Σχέδιο, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους.

«Χρειαζόμαστε μία σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν, καθώς λόγω της θέσης τους γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου μετά τη σύσκεψη. 

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - ethnos.gr

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο korinthostv@gmail.com - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, η Ενημερωτική Εκδήλωση «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» για τους Δημότες

Πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ξυλοκάστρ...

21 November 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα:...

Εντοπίστηκε νεκρός στη Μάνδρα - 21 τα θύματα της τραγωδίας

Εντοπίστηκε νεκρός στη Μάνδρα - 21 ...

21 November 2017

Κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης μία ακόμα ανθρώπινη σορός,...