Χρίστος Δήμας: Η Κυβέρνηση το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αγροτική ανάπτυξη

06 May 2017
481 times

Εισήγηση κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης της ΝΔ, κατά την ομιλία του ανέδειξε μια σειρά από ολιγωρίες της Κυβέρνησης που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ σε δικαιούχους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε, η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση των πόρων του 2ου πυλώνα, έχοντας απορροφήσει σε σχεδόν 2.5 χρόνια μόλις 9.33% των πόρων, με μόνο το 3.80% των πληρωμών να αφορά νέα μέτρα.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Δήμα:
 
- Με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί πολύ, τη φορολογία στα ύψη και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι αγρότες προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι και ταυτόχρονα αγωνίζονται να διαθέσουν την παραγωγή τους σε μια κοινωνία, της οποίας το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συρρικνώσει. Σ' αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια, που θα μπορούσαν σήμερα να σώσουν χιλιάδες δουλειές και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες.

  • Το πρόγραμμα για τις Βιολογικές Καλλιέργειες εξελίχθηκε σε φιάσκο. Δώσατε τρεις παρατάσεις δίχως να έχετε τον απαιτούμενο προϋπολογισμό, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων και όλων των κτηνοτρόφων.
  • Το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, του οποίου η Προκήρυξη σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αντιγραφή της προκήρυξης του 2014, παραμένει παγωμένο, γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα το πληροφοριακό σύστημα, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων. Η εμπειρία του αγροτικού κόσμου από τη διακυβέρνηση σας, χαρακτηρίζεται από ένα πελώριο τίποτα.

- Θα δώσω ένα ακόμα παράδειγμα, με το οποίο είχα ασχοληθεί προσωπικά και θέλω μια απάντηση για το τι έχετε κάνει. Λόγω και των κλιματικών αλλαγών παρατηρείται σε πολλές καλλιέργειες πρόωρη ανθοφορία με αποτέλεσμα από ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούνται καταστροφές της παραγωγής. Για το σκοπό αυτό εισήχθη πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, προκειμένου να αντισταθμίζονται οι οικονομικές απώλειες γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές. Το ειδικό πιλοτικό μέτρο αποσκοπούσε στην ασφάλιση, μεταξύ άλλων, της γεωργικής παραγωγής από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα όπως η χαλαζόπτωση, ο καύσωνας, ο παγετός και άλλα. Σας ρωτάω να μου πείτε λοιπόν, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αύξηση του ποσοστού για την επιδότηση μέσων ενεργητικής προστασίας, δηλαδή για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες; Πότε προβλέπετε πως θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι αγρότες από αυτό το μέτρο;

- Είστε εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας και είναι πια προφανές, πως μόνο όταν φύγετε εσείς από την διακυβέρνηση του τόπου, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανασάνει και προχωρήσει μπροστά.

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Δημοφιλή άρθρα

Korinthostv Νέα

Σε νέα γραφεία η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Κορίνθου της Νέας Δημοκρατίας (video)

Σε νέα γραφεία η Δημοτική Τοπική Ορ...

19 September 2017

Στην οδό Πυλαρινού 45, 1ος όροφος στεγάζονται πλέον τα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Κορίνθου της...

Έρχεται το «Corinthian Pro MMA» στις 23 Σεπτεμβρίου - Επίλεκτοι αγώνες ΜΜΑ σε οκτάγωνο κλουβί για πρώτη φορά στη Πελοπόννησο.(video)

Έρχεται το «Corinthian Pro MMA» στι...

19 September 2017

Η Κόρινθος είναι μία πόλη με μαχητική καρδιά και η νέα διοργάνωση «Corinthian Pro MMA» ευελπιστεί...