Μαρία Θελερίτη:Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις (video)

23 May 2017
558 times

Παρά το γεγονός ότι υπό το βάρος των γνωστών πιέσεων και εκβιάσεων η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαθέσει όλη της την ενέργεια στην αξιολόγηση και στην προοπτική για τη μείωση του χρέους, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι τραβάει τον δρόμο της, η νέα συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό έδαφος,

πάνω στο οποίο η Κυβέρνηση θα μπορεί να ασκήσει την πολιτική της, να υλοποιήσει δηλαδή τις προτεραιότητές της, δηλαδή την ανάκτηση της εργασίας. 

Στόχος είναι να αντιστραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου επικρατεί η ευέλικτη, επισφαλής και αδήλωτη εργασία και να γίνει κανόνας η πλήρης εργασία με ό,τι συνεπάγεται. 

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, στόχος είναι να συγκροτηθεί η δημόσια υγεία, η πρόνοια και η δημόσια παιδεία και οι μεγάλες θεσμικές και δημοκρατικές τομές, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης και την εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.  

Πριν εισέλθω αναλυτικά στα αντίμετρα και στα μέτρα, θα ήθελα λίγο να δω πώς παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση και, πραγματικά, θα μπορούσα να πω ότι μόνο για τέχνη της διασταύρωσης των στοιχείων θα μπορούσα να αναφερθώ ότι παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση, μέσα από μια οπτική που απέχει πολύ από την πραγματικότητα όσο η γη από τον πλανήτη Άρη. 

Και έρχομαι στο ότι η Νέα Δημοκρατία χρεώνει στην Κυβέρνηση ακόμα και την κοινωνική απαισιοδοξία, όπως μας είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας, ο ειδικός εισηγητής της Αντιπολίτευσης. Ευτυχώς, όμως, που δεν πάσχουμε από συλλογική αμνησία και θυμόμαστε κι εμείς και οι πολίτες που έχουν βιώσει –και το τονίζω ότι έχουν βιώσει- τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών σας. Δεν τις άκουσαν ούτε τις παρακολούθησαν σε οθόνες, τις βίωσαν στην καθημερινότητά τους. Βίωσαν τις απολύσεις, τη διάλυση της υγείας και της πρόνοιας, τις πολλαπλές επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης, του εμπορίου, τον αυταρχισμό. Αλήθεια, η κ. Μπακογιάννη τότε γνώριζε την έννοια της λέξης «ένδεια» ή τώρα την ανακάλυψε; Είναι ένα ζητούμενο.

Επομένως, παρά τις προσπάθειες, το εγχείρημα να ξαναγράψετε την ιστορία είναι απολύτως αποτυχημένο. Ούτε τότε ούτε τώρα -πολύ μάλλον περισσότερο τώρα- μπορείτε να ξαναγράψετε το success story. 

Ας πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Κόπτεται σήμερα για τους εργαζόμενους, όταν επί των ημερών του είχε συμπαραταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία κι είχε εφαρμόσει πολιτικές για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία τόση ευαισθησία έδειξε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήμερα. Ψήφισαν έντεκα νόμους από το 2014 με τους οποίους κυριολεκτικά διέλυσαν την αγορά εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο που είχε συγκροτηθεί με αγώνες των εργαζομένων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, παράλληλα με την όξυνση της εργοδοτικής παραβατικότητας και αυθαιρεσίας. Αυτοί διαμόρφωσαν το πλαίσιο που επέτρεψε την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Μόνο που σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτό θέλει να το λησμονήσει και παρουσιάζεται ως υπερασπίστρια του κόσμου της εργασίας.

Κι ερχόμαστε τώρα στην αντίληψη την οποία πρεσβεύει ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Λέει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός σήμερα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Και μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, ανάμεσα στον ορθολογισμό και στα ψέματα και σε πείσμα αυτών που βάζουν σε ένα τσουβάλι και αμφισβητούν τις κυρίαρχες πολιτικές από τα αριστερά με τους εθνικιστές και τους νεοφασίστες, εμείς, ως Αριστερά, έχουμε να απαντήσουμε ότι ναι, πράγματι, είμαστε λαϊκιστές. 

Παρ’ ότι το σιχαινόμαστε, σήμερα είμαστε λαϊκιστές για δύο λόγους: Επειδή μας ενδιαφέρει να συνδεθούμε με την εργατική τάξη, με τα λαϊκά συμφέροντα κι επειδή θέλουμε να ανακόψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς. Για να μην λησμονούμε όσα έγιναν χθες μέσα στο Κοινοβούλιο, τα οποία έχουν ως στόχο να ωθήσουν τον αντικοινοβουλευτισμό στα απώτατα όριά του. Γι’ αυτό και απαντούμε θεσμικά και κοινοβουλευτικά χτυπώντας το κεφάλι του φιδιού. 

Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, παρά τους συμβιβασμούς και τους δυσμενείς όρους, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης, γεμάτης εμπόδια, που αισιοδοξούμε ότι μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το αν θα το καταφέρουμε ή όχι θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. 

Εκτός από τα κοινωνικά μέτρα-αντίμετρα που αναφέρθηκαν από συναδέλφους, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και αναπτυξιακά αντίμετρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Χαρίτσης, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2021. Είναι 100 εκατομμύρια τον χρόνο στον τρίτο πυλώνα τους προγράμματος που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Παράλληλα με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με το οποίο χρηματοδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Υποδομών τα δημόσια και τα δημοτικά κτίρια. 

Επίσης, 100 εκατομμύρια επιπλέον θα δοθούν για τον αναπτυξιακό νόμο λόγω της αυξημένης ζήτησης και άλλα τόσα, δηλαδή άλλα 100 εκατομμύρια, θα δοθούν για την υλοποίηση σημαντικών έργων αγροτικής υποδομής, με τα οποία, σε συνδυασμό με την μείωση των αγροεφοδίων από 24% σε 13%, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργούμε κάποιες προϋποθέσεις για την αρχή της ανασυγκρότησης της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, στον πρωτογενή τομέα. 

Κι έρχομαι με δυο λόγια να πω τι επιδιώκουμε για το πολιτικό σύστημα.

Αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως με το άρθρο 71, η κατάργηση του αφορολογήτου των Βουλευτών, είναι πάγιο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –και αυτό πρέπει να το σημειώσουμε- όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ιδιαίτερα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, όπου καταργούμε την ιδιωτική χρηματοδότηση, όταν προέρχεται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου -αυτό αφορά και τους συνδυασμούς των υποψηφίων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών- και μειώνουμε από 40% σε 10% το ποσοστό της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Καταλαβαίνετε όλοι ότι αυτό ήταν ένα αναγκαίο αίτημα της κοινωνίας.

Τελειώνω με δύο λόγια για τη δημόσια διοίκηση. Και εδώ θα ήθελα πραγματικά να σταθώ στο αφήγημα της Αντιπολίτευσης. Τι λέει η Aντιπολίτευση; Ότι εμείς θέλουμε ντε και καλά να δημιουργήσουμε κομματικό κράτος. Όσο, λοιπόν, η Αντιπολίτευση προτάσσει το αφήγημα του κομματικού κράτους, η Κυβέρνηση προτάσσει την αποκοματικοποίηση του κράτους, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο δημόσιο. Και το έχει αποδείξει με το Μητρώο των Στελεχών –δεν έχω χρόνο και θα είμαι πολύ επιγραμματική- και με την κινητικότητα. Επιμένει στην εκπόνηση των οργανογραμμάτων, παρά την αντίδραση και την καθυστέρηση. Εξ ου και η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής της κινητικότητας που αναφέρεται στο παρόν νομοσχέδιο. Συνεχίζει με την προκήρυξη για την επιλογή προϊσταμένων και, επίσης, με τις κρίσεις.
Εδώ και δέκα χρόνια η επιλογή των προϊσταμένων και οι κρίσεις στο Δημόσιο γινόντουσαν καθαρά μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις και όχι μέσα από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία δεν είχαν συσταθεί και εμείς τα συγκροτούμε αυτήν την περίοδο και ήδη έχουν δημιουργηθεί. Με βάση τον ν. 4369/2016 θα γίνουν πια οι κρίσεις. Ποιος δημιουργεί κομματικό κράτος; Εμείς ή η Αντιπολίτευση εδώ και σαράντα χρόνια που δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο το πελατειακό και το κομματικό κράτος. 

Τελειώνω με την αυτοδιοίκηση. Και εδώ πάλι θέλω να αναφερθώ όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ.
Με αφορμή, λοιπόν, τις διατάξεις που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο, υπάρχει ένα αφήγημα ότι 35% είναι η περικοπή των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν πόροι με τους οποίους εμείς μπορούμε να κάνουμε τη μεταρρύθμιση, εξ ου και τελικά θα κάνουμε μόνο την αλλαγή στο σύστημα.
Αυτό δεν ισχύει. Και επιφυλλασόμεθα στο πολυνομοσχέδιο να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει περικοπή των πόρων και τι ακριβώς έχει γίνει, γιατί συμπεριλαμβάνουμε τον προηγούμενο νόμο που αφορά τους ΚΑΠ. Θα αποδείξουμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει περικοπή, αλλά υπάρχει αύξηση των πόρων στα περισσότερα σημεία.

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σύμβαση του έργου της προσωρινής βελτίωσης της οδικής ασφάλειας Σχίνος – Αλεποχώρι

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελο...

23 October 2017

Τη σύμβαση του έργου των προσωρινών μέτρων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή οδό Σχίνος –...

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΚΟΕ

Η απόφαση του Δικαστηρίου που απορρ...

23 October 2017

Δείτε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου που απορρίπτει το αίτημα  του ΠΑΚΟΕ ...