Γ.Ψυχογιός: «Τα δικά μας αντίμετρα»

24 May 2017
634 times

Ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, το οποίο ολοκληρώνει τη δεύτερη αξιολόγηση και φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και τη ρύθμιση του χρέους.

Η συμφωνία αυτή προήλθε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και πολύμηνη μάχη με τους θεσμούς, ενώ ενσωματώνει μέτρα και αντίμετρα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται παρ’ όλα αυτά για μία συμφωνία που περιέχει επώδυνα μέτρα για κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπούμε και έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την κρίση, χωρίς πάντως τα αντίμετρα να είναι «ψίχουλα» ή «φερετζές», όπως υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς καλύπτουν χαμηλά αλλά καιμεσαία στρώματα.

Μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, η Κυβέρνηση θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει τα μέσα, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με την επιτροπεία πάντως να παραμένει ως προς την επίτευξη των στόχων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδειγματα τηςΠορτογαλίας και της Κύπρου, χώρες που έχουν βγει απο τα μνημόνια και οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν μέσα στοαυστηρόπλαίσιο που διαμορφώνουν το Συμφώνο Σταθερότητας αλλά καιοι νεοφιλέλευθερες πολιτικές, που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη.

Αξίζει, λοιπόν, η μάχη μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

Η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι θετική αλλά μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες που θα κινούνται αντίρροπα στη λιτότητα επτά ετών και θα διατηρήσουν την ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματασε τρία επίπεδα:

-Κατ’ αρχήν, πρέπει να συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στην κοινωνία με ειλικρίνεια για τα αρκετά θετικά που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και για λάθη και αβελτηρίες, που όντως υπάρχουν. Ταυτόχρονα χρειάζεται να παρουσιάζουμε το σχέδιό μας για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και προγραμμάτων, π.χ. για τους νέους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους αυτοαπασχολούμενους κλπ.

-Επίσης, είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός υπουργείων, κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος για τη χάραξη συνολικήςστρατηγικής και την αποτελεσματική εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, που σε πολλές περιπτώσεις περνούν μήνες για να δουν οι πολίτες το αποτέλεσμά τους στην καθημερινότητά τους, όπως π.χ. η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας χρειάστηκε πάνω από έξι μήνες για να υλοποιηθεί πλήρως.

-Οι συγκρούσεις, τέλος, με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, κάποιες από τις οποίες έχουν ξεκινήσει, πρέπει να συνεχιστούν και μάλιστα να βαθύνουν.Η οριστική απεμπλοκή από ταεργολαβικά συνεργεία σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, η καθημερινή μάχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικήςστην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στον αθλητισμό, όπως και η πάταξη της διαφθοράς και φοροδιαφυγήςμε τα εσόδα να κατευθύνονται σε κοινωνικές δαπάνες.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε στα δικά μας αντίμετρα που αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία της Αριστεράς και αφήνουν το αποτύπωμά της στην κοινωνία και το κράτος.Ειδικότερα,πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς:

Στο προσφυγικό με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών χωρίς εκπτώσειςκαι την οργάνωση της ένταξής τους.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μέσα από νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο αναπτυξιακό μοντέλο με μικρά έργα και ήπιες παρεμβάσεις αλλά και με εμπέδωση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών σχημάτων.

Για να καταφέρουμε, όμως, όλα τα παραπάνω είναι αναγκαίο να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και συνεδριακές δεσμεύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται αξιολόγηση και επανακαθορισμός τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα που τις εκφράζουν, ώστε να υπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο τελικός μας στόχος.

Μόνο υπό αυτό το πρίσμα θα καταφέρουμε εκείνο που πολύ σωστά τόνισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής: «Επιδιώκουμε μια Αριστερή Κυβέρνηση που παρεμβαίνει δίνοντας λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και σε αυτό θα κριθούμε».

Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

Rate this item
(1 Vote)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων Περαχώρας και Λουτρακίου ενάντια στα νέα θρησκευτικά

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γ...

12 December 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

H Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ

H Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π συμμετέχει στην 24ωρη ...

12 December 2017

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΕΔΩ...