ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

28 May 2017
734 times

Τον δρόμο για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων άνοιξε και ουσιαστικά, υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Ανεφάρμοστη και απαράδεκτη» την χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα φάρμακα θα αυξηθούν κατά πολύ.

«Ό,τι ανεβαίνει από πλευράς τιμής φαρμάκων είναι εναντίον του πολίτη και αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα οι τιμές των φαρμάκων να ανεβαίνουν» λένε οι πολίτες.

Αυξήσεις στις τιμές δεκάδων σκευασμάτων ευρείας κυκλοφορίας φέρνει η απελευθέρωση τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταξύ άλλων, «η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική για όσους διαθέτουν τα φάρμακα, οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να καθορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα προϊόντα αυτά»

«Η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται για να αυξηθούν οι τιμές και αυτό που θα προκύψει σαν αποτέλεσμα θα είναι η επιβάρυνση στον καταναλωτή. Δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης απελευθέρωση και πλήρης ανταγωνισμός σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο» εξηγεί στο STAR o γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης.

«Για άλλη μια φορά θα την πληρώσει ο καταναλωτής. Ένα φάρμακο που κοστίζει 70 λεπτά μπορεί η τιμή του να φτάσει 2 και 3 ευρώ» δηλώνει η φαρμακοποιός, Ιωάννα Παπαευθυμίου.

 

«Μας κόψανε συντάξεις, μας κόψανε τα πάντα, πάνω απ΄ όλα το χαμόγελο και τη ζωή. Δεχόμαστε εντολές και πρέπει να τις εφαρμόσουμε» λένε άλλοι πολίτες.

Η υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού μιας ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης που θα αναγράφεται στις συσκευασίες, αν και δεν είναι υποχρεωτική. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο υγείας ευελπιστεί να βάλει εμπόδια σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των τιμών. 

«Ο παραγωγός θα μπορεί να λέει «εμένα μου κοστίζει 2,3 ευρώ», όσα αυτός εκτιμά.  Εμείς θα χάσουμε και το περιθώριο κέρδους» προσθέτει ο κ. Μακρυγιάννης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη και ανεφάρμοστη την υπουργική απόφαση. Ζητούν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Οι φαρμακοποιοί όπως λένε, εάν δεν υπάρξει λύση θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

«Μπορούμε να φτάσουμε και σε άλλες κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ, με την εκτέλεση των συνταγών γιατί δεν θα είμαστε αυτοί οι οποίοι θα κουβαλάμε νερό στο μύλο κάποιων για να βγάζουν λεφτά» επισημαίνει ο κ. Μακρυγιάννης. 

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων Περαχώρας και Λουτρακίου ενάντια στα νέα θρησκευτικά

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γ...

12 December 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

H Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ

H Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π συμμετέχει στην 24ωρη ...

12 December 2017

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΕΔΩ...