Τις… διαβόλισε το Στραμώνιο - προσοχή στα χόρτα που συλλέγουμε

08 Sep 2016
864 times

Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας βρέθηκε να νοσηλεύεται μητέρα και στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείο Χίου η κόρη, εξαιτίας της τροφικής δηλητηρίασης από το… διαβολόχορτο που έφαγαν.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί τους δόθηκαν τα σχετικά αντίδοτα, προλαβαίνοντας την αρνητική του επίδραση σε ζωτικά όργανα (συκώτι). Την ίδια μέρα και αφού βγήκαν από τη σύγχυση (στην οποία σε ρίχνει το συγκεκριμένο φυτό λόγω και των παραισθησιογόνων ουσιών που περιέχει) πήραν εξιτήριο.

Η συγκεκριμένη κυρία φέρεται να μάζεψε τα χόρτα σε περιοχή του Καρφά, αλλά ανάμεσά τους βρέθηκε και το διαβολόχορτο που μοιάζει και συνηθίζει να συνυπάρχει με το ακίνδυνο και γευστικό βλήτο! 

 Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία:

Το Στραμώνιο (επιστημονική ονομασία Datura stramonium - Δατούρα η στραμώνιος) είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων.
πλούσιο σε δηλητηριώδεις ουσίες.

Το διαβολόχορτο, βρωμόχορτο, τάτουλας ή στραμμώνιο ανήκει στην Οικογένεια: Solanaceae του Γένους: Datura
και π
εριέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη.

Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει.

Προσοχή λοιπόν στη συλλογή άγριων χόρτων, αφού ισχύει πως μαζεύουμε μόνο όσα γνωρίζουμε, ενώ ας γνωρίζουμε ότι δίπλα στο… κουτόχορτο- βλήτο φύεται και η επίσης δηλητηριώδης αγριοντοματιά!

Rate this item
(0 votes)

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Korinthostv Νέα

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θέλετε να κάνετε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θέλετε...

18 January 2017

Οξύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι σχέδιο της αξιωματικής...

Άλογο λέει το τελευταίο αντίο στην κηδεία του αγαπημένου του φίλου και αφεντικού. (ΦΩΤΟ)

Άλογο λέει το τελευταίο αντίο στην ...

18 January 2017

Ο Γούαγκνερ Φιγκεϊρέδο ντε Λίμα και το άλογό του, ο Σερένο, ήταν κολλητοί φίλοι. Ήταν, μέχρι...