Τις… διαβόλισε το Στραμώνιο - προσοχή στα χόρτα που συλλέγουμε

08 Sep 2016
1171 times

Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας βρέθηκε να νοσηλεύεται μητέρα και στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείο Χίου η κόρη, εξαιτίας της τροφικής δηλητηρίασης από το… διαβολόχορτο που έφαγαν.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί τους δόθηκαν τα σχετικά αντίδοτα, προλαβαίνοντας την αρνητική του επίδραση σε ζωτικά όργανα (συκώτι). Την ίδια μέρα και αφού βγήκαν από τη σύγχυση (στην οποία σε ρίχνει το συγκεκριμένο φυτό λόγω και των παραισθησιογόνων ουσιών που περιέχει) πήραν εξιτήριο.

Η συγκεκριμένη κυρία φέρεται να μάζεψε τα χόρτα σε περιοχή του Καρφά, αλλά ανάμεσά τους βρέθηκε και το διαβολόχορτο που μοιάζει και συνηθίζει να συνυπάρχει με το ακίνδυνο και γευστικό βλήτο! 

 Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία:

Το Στραμώνιο (επιστημονική ονομασία Datura stramonium - Δατούρα η στραμώνιος) είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων.
πλούσιο σε δηλητηριώδεις ουσίες.

Το διαβολόχορτο, βρωμόχορτο, τάτουλας ή στραμμώνιο ανήκει στην Οικογένεια: Solanaceae του Γένους: Datura
και π
εριέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη.

Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει.

Προσοχή λοιπόν στη συλλογή άγριων χόρτων, αφού ισχύει πως μαζεύουμε μόνο όσα γνωρίζουμε, ενώ ας γνωρίζουμε ότι δίπλα στο… κουτόχορτο- βλήτο φύεται και η επίσης δηλητηριώδης αγριοντοματιά!

Rate this item
(0 votes)
KorinthosTV

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας - Στείλετε το δικό σας μήνυμα στο [email protected] - https://www.facebook.com/Korinthostv/ 

Website: korinthostv.gr

 Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κόρινθο

 

Δημοφιλή άρθρα

Korinthostv Νέα

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας: Αταλάντευτα συνεχίζουμε για την υπεράσπιση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας: Αταλάντευτα συ...

17 October 2017

Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι με αφορμή την τροπολογία για την θωράκιση του Άρθρου 33  του...

Μία ακόμα διεθνής διάκριση για την ΦΥΡΚΟ...!

Μία ακόμα διεθνής διάκριση για την ...

17 October 2017

Η εταιρία ΦΥΡΚΟ ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, μια πορεία ανόδου και προόδου, με σταθερό γνώμονα και...