Δε. Ιούλ 22nd, 2024

Ομόφωνο ναι από το ΚΙΝΑΛ για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Εκλέγεται ΠτΔ από την πρώτη ψηφοφορία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υπέρ της υποψηφιότητας της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα πριν από λίγο, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

Ευρύτατη συναίνεση που εξασφαλίζει την εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία διαμορφώνεται μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα στηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτουν συνολικά 244 βουλευτές. Πλέον προστίθενται και οι 22 του Κινήματος Αλλαγής που επίσης αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει  την υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου, και επιτυγχάνεται  πλειοψηφία 266 βουλευτών. Απο την άλλη πλευρά οι ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 πιθανότατα θα καταψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος στην πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 στις 10:30 το πρωί απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα βγει “λευκός καπνός” απο το κοινοβούλιο και η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών δεδομένων και αδυναμίας εκλογής Προέδρου την ερχόμενη Τετάρτη, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά απο πέντε ημέρες με το όριο της πλειοψηφίας να παραμένει στις 200 ψήφους, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία με το όριο στις 180, τέταρτη με το όριο στις 151 ψήφους ενώ αν και αυτή αποβεί άκαρπη το όριο πέφτει στην σχετική πλειοψηφία κατά την πέμπτη και τελευταία διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση και μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις προθέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν φαίνεται ότι μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ θετικών ψήφων που κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Πηγή: protothema.gr