Πα. Μαρ 29th, 2024

Δ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ &Ε΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Xθες Κυριακή, 7 Απριλίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί και ο Εφημέριος του Ι. Ναού.

Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών τονίζοντας ότι, η αμαρτία στον κόσμο έχει εμποτίσει τον άνθρωπο και τον έχει μετατρέψει σε άπιστο και «δαιμονιώδη». Υποχρέωση του Χριστιανούείναι να διαχωρίζει την θέση του από τους αθέους, να μην επηρεάζεται από τον Διάβολο, αλλά αντιθέτως να προσομοιάζειστο ήθος του Χριστού, να μιμείται,ει δυνατόν, την ζωή Του και να τηρεί τις εντολές Του,ώστε με αυτόν τον τρόπο να νικήσειτον κακό εαυτό του και τον Διάβολο.

Ο ΘεοφιλέστατοςΕπίσκοπος Κεγχρεώνκ. Αγάπιος λειτούργησε στο Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βέλου, όπου και ομίλησε περί της αξίας της Πίστεως, στηριζόμενος στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής Περικοπής της ημέρας. Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο προσφώνησε εκ μέρους των Ενοριτώνμε θερμούς λόγους ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ξενοφών Κατσαούνης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου,παρουσία των Ιερέων της Κορίνθου και πλήθους πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςχοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Ε΄ Κατανυκτικού Εσπερινού και μίλησε αναφερόμενοςστους στίχους του Μ. Αποδείπνου: «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού», ερμηνεύοντας την προφητεία του ΠροφήτουΗσαΐου. Κατέληξε δε ότι, η περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής ενδυναμώνει την προσευχητική δύναμη των πιστών, ώστε να λαμβάνουν χάρη και δύναμη, από τον Κύριο των Δυνάμεων,κάτι που ευχήθηκεκαι προς όλους τους συμπροσευχομένους Κληρικούς και Λαϊκούς.

Το ίδιο απόγευμα στο Κρυονέρι και στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος ο Θεοφιλέστατος κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σικυώνοςχοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην σημασία της Μ. Τεσσαρακοστής και στις «πυκνές» Ι. Ακολουθίες, οι οποίες στοχεύουνστην πνευματική καλλιέργεια και στην ενδυνάμωση των Πιστών,ακολούθωςεπικεντρώθηκε στους Κατανυκτικούς Εσπερινούςως μετάβαση των πιστών από το Αναστάσιμο περιεχόμενο της ημέρας της Κυριακής στο κατανυκτικό περιεχόμενο της εβδομάδας, που ακολουθεί. Κυρίως όμως, αναφέρθηκε στην αρετή της προσευχής ως «πρώτης» αρετής,αναλύοντας ένα μικρό απόσπασμα από τον 28ο λόγο του Αγ. Ιωάννη του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε καλό υπόλοιπο Μ. Τεσσαρακοστής με σύνεση,φρόνηση, προσευχητική διάθεση και μετάνοια,ώστε όλοι να αξιωθούν να εορτάσουν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού όσον το δυνατόν επάξια.  Η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεώνκ. Αγαπίου υπήρξε συγκινητική εκ μέρους του Εφημερίου π. Παναγιώτη Θεοδώρου, που τον προσφώνησε κατάλληλα και των Ενοριτών, που έσπευσαν να συμπροσευχηθούν.