Πε. Απρ 25th, 2024

Άνοιγμα της αγοράς με SMS και δίωρη διορία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ρολά ανέβασαν ξανά, σήμερα, τα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να υποδεχθούν τους καταναλωτές, με την προσδοκία ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα δώσει κάποια «ανάσα» στην αγορά, εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν πλήξει το εμπόριο.

Εντούτοις, τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές, καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά από μέτρα, όπως αυτά καθορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα της αγοράς υπό όρους. Σημειωτέον, άλλωστε, όπως έχει καταστεί σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης, το «λουκέτο» θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή και εφ’όσον αυτό κριθεί αναγκαίο, τονίζει η ιστοσελίδα sputniknews.gr

Το καινούργιο με το τωρινό άνοιγμα των καταστημάτων είναι το χρονικό περιθώριο δύο ωρών που δίδεται στους πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να μεταβούν στο κατάστημα και να κάνουν τις αγορές τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους σχετική βεβαίωση ή με χειρόγραφη δήλωση ή να αποστείλουν τον κωδικό 2 με SMS στο 13033.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι 07:00-20:00, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία τους και την ερχόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

Εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, σήμερα ανοίγουν, μεταξύ άλλων και κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και ΚΤΕΟ

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των κομμωτηρίων δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών. 

Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες» περιοχές, ήτοι αυτές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, να σημειωθεί ότι τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν με click away

Το πρόστιμο για μη τήρηση των  μέτρων προστασίας ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Τα μέτρα προστασίας: Τι πρέπει να προσέξουν καταστηματάρχες και καταναλωτές

Το άνοιγμα της αγοράς συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 («Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης [σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ]»), ή με τη σχετική βεβαίωση ή με χειρόγραφη δήλωση.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του, με εξαίρεση τα κομμωτήρια.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. και, για καταστήματα άνω των 100 τ.μ., ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως).
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Επίσης, στην περίπτωση των υπηρεσιών, ισχύουν τα παρακάτω:

  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν, κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με τα ΚΤΕΟ προβλέπονται τα ακόλουθα: «Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν, κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης».