Πα. Απρ 19th, 2024

Άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Τη Δευτέρα επανεκκίνηση στο λιανεμπόριο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα Σάββατο 3/4 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς διανύουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο με ελεύθερες τις διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφέρειας κατοικίας.
Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, με έως 3 άτομα ή μία οικογένεια στο αυτοκίνητο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, καθώς αργά χθες το βράδυ -μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων – η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά και του ανοίγματος των καταστημάτων, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Εξάλλου, από τη Δευτέρα 5/4 ανοίγει το λιανεμπόριο στην υπόλοιπη χώρα, με μήνυμα στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού είτε για αγορά εντός του καταστήματος είτε για παραλαβή. Όσον αφορά την εστίαση, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα.

Η εξέλιξη της πανδημίας

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 2/4 ανακοινώθηκαν 3.080 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.383 στην Αττική, 350 στη Θεσσαλονίκη, 141 στην Αχαΐα και από 94 σε Κοζάνη και Λάρισα. Ακόμη, είχαμε 72 θανάτους και 753 ασθενείς διασωληνωμένους.

Κι’ ενώ ανοίγουν κάποιες πτυχές της οικονομίας μετά το παρατεταμένο lockdown λόγω της κόπωσης των πολιτών η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει στο κόκκινο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του και για τη μεγάλη διασπορά ευθύνεται κυρίως η βρετανική μετάλλαξη. Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ξεπέρασαν τις 200, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ άγγιξε το 100%

Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται στις 27. 000, και τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Αττική.

Τα self test

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσουν να διατίθενται τα πρώτα self test από τα φαρμακεία. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τα τεστ θα αποθηκευτούν σε δύο μεγάλες αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί θα διανεμηθούν σε 100 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα. Προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές των Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί, ενώ αμέσως μετά θα επιτραπεί η δωρεάν διάθεσή τους στο γενικό πληθυσμό έως 65 ετών. Οι πολίτες θα επιδεικνύουν στα φαρμακεία τον ΑΜΚΑ και θα παραλαμβάνουν το τεστ μαζί με φυλλάδιο οδηγιών χρήσης. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.