Πε. Απρ 25th, 2024

Αίτημα του Επιμελητηρίου Κορινθίας προς τους δημάρχους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αίτημα για επέκταση των υπαίθριων τετραγωνικών μέτρων των καταστημάτων εστίασης και καταβολή μηδενικού μισθώματος.

Αξιότιμοι κ.κ.  Δήμαρχοι,

Ο κλάδος της εστίασης ήταν από τους πρώτους κλάδους που πειθάρχησαν πλήρως με γνώμονα την αξία της Δημόσιας Υγείας και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Τώρα καθώς σχεδιάζεται η επόμενη μέρα, οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για το μέλλον τους και την επιβίωση τους. 

Μετά την πρόταση του Επιμελητηρίου Κορινθίας για απαλλαγή των δημοτικών τελών,  προχωράμε σε μία ακόμα δέσμη προτάσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Προτείνουμε λοιπόν: 
την αύξηση των υπαίθριων τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα τα καταστήματα εστίασης να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. H αύξηση αυτή των τετραγωνικών μέτρων να γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και ενοικίων. 
την αύξηση της παραχωρούμενης έκτασης για επιχειρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό και την ανάπτυξη εκτός των ομπρελών και ξαπλωστρών, και τραπεζοκαθισμάτων.
την καταβολή μηδενικού μισθώματος στους Δήμους για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο 2020 λόγω των συσσωρευμένων ζημιών.
για την παραχώρηση των εκτάσεων και τον έλεγχο των επιχειρήσεων πρέπει να είναι μια και όχι περισσότερες υπηρεσίες, η οποία θα επιβάλλει και τα προβλεπόμενα και εξορθολογισμένα πρόστιμα. Διότι με τον υφιστάμενο νόμο επιβάλλονται διπλά πρόστιμα, από το Λιμεναρχείο και από την Κτηματομεσιτική Υπηρεσία, το οποίο είναι παντελώς άδικο και αδικαιολόγητο.

Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις εστίασης να επαναλειτουργήσουν αλλά με ευνοϊκότερους όρους ώστε να καταστεί εφικτή και βιώσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επέκταση των τετραγωνικών μέτρων είναι μία ουσιαστική λύση στο θέμα της χωρητικότητας. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να εξυπηρετούν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, τηρώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους Δήμους. Η καταβολή μηδενικού μισθώματος στους Δήμους θα ελαφρύνει σημαντικά τους επιχειρηματίες ειδικά σε αυτή την φάση που καλούνται να επαναλειτουργήσουν με ένα αρχικό κεφάλαιο κίνησης. 

Αγαπητοί κ.κ Δήμαρχοι,

Ο κλάδος της εστίασης είναι στη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής του τόπου μας αφού απαριθμεί χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η στήριξη μας σε αυτόν αποτελεί ουσιαστική στήριξη στην τοπική μας οικονομία. 

Ευελπιστούμε να σταθείτε δίπλα μας σε αυτές τις προτάσεις και να τις στηρίξετε ανάλογα. Συντονισμένα και στοχευμένα όλοι οι φορείς καλούμαστε να δράσουμε προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την προσαρμογή στην νέα κανονικότητα. Ας κινηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση των Δήμων της Κορινθίας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας

Παναγιώτης Πιτσάκης