Πα. Μαρ 29th, 2024

Αγοράζει 20 μαχητικά Rafale η Ελλάδα – Eνισχύει και το ΠΝ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αναμένονται τις επόμενες μέρες εν μέσω των συνεχιζόμεων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», με στόχο την καλύτερη δυνατή αλλά και ταχύτερη αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, δρομολογείται συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου πιθανολογείται πως θα επισφραγισθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδος–Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απόκτηση νέων αλλά και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale.

Μένει να αποσαφηνιστεί ποια θα προκριθεί ως η τελική διατύπωση για να περιγράψει το περιεχόμενο της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και εάν αυτή περιλαμβάνει τελικώς αμυντική συνδρομή του Παρισιού προς την Αθήνα σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση.

Είκοσι Rafale για την Ελλάδα

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μετά τις επαφές σε επίπεδο των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, τα Επιτελεία κυρίως το αεροπορικό, εργάζεται πυρετωδώς, ήδη έχουν αποσταλεί έγγραφα ενδιαφέροντος για τα Rafale προς το Παρίσι κι έχουν γίνει οι πρώτες συνομιλίες από κοντά με τη γαλλική πλευρά.

Οι Γάλλοι μάλιστα φέρονται έτοιμοι να παραδώσουν μέσα στο 2021 έναν σημαντικό αριθμό μεταχειρισμένων μαχητικών, με την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αποσκευές για τις απαραίτητες αυτοψίες στα υποψήφια αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δώδεκα είναι τα μεταχειρισμένα, η Γαλλία ήδη έχει στείλει γι’ αυτά τις ώρες πτήσης που έχει το καθένα, το ημερολόγιο του κάθε μαχητικού, με την ελληνική πλευρά να δείχνει ικανοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Οκτώ θα είναι τα καινούρια και με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός ανεβαίνει στα 20 κι όχι 18 που ήταν η αρχική πληροφορία.

Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα Hellas Journal αναφέρει ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναζητά την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Πολεμικό Ναυτικό, που αφορά νέα πλοία για τη διατήρηση της ναυτικής υπεροχής στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο.

«Αξιόπιστες πηγές αναφερόμενες στις ψηφιακές γαλλικές φρεγάτες «Belh@ra», σημειώνουν ότι τίποτα δεν έχει παγώσει και τίποτα δεν μπαίνει στο συρτάρι, όμως εξετάζονται και άλλες προτάσεις που φαίνεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως δεν αποκλείονται και εκπλήξεις κατά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν…», αναφέρει.

040712-N-0119G-102

Συμφωνά πάντα με την Hellas Journal, «το βέβαιο είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει ότι θέλει τα νέα γαλλικά πολεμικά πλοία, αλλά δεν μπορεί να μην εξετάσει και τους “μνηστήρες” που καιρό τώρα έχουν δηλώσει την παρουσία τους, αναμένοντας τη σειρά τους για να κάνουν την πιο δελεαστική πρόταση».

Σημειώνει ότι «πολυτέλεια χρόνου είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους “μνηστήρες”. Πολλές φορές έχουμε επισημάνει την άμεση ενίσχυση του ελληνικού στόλου με νέα πλοία, κυρίως φρεγάτες».

Το «Έθνος» σημειώνει ότι κυβερνητικές πηγές, «που επιβεβαιώνουν το προχωρημένο των επαφών ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τονίζουν πως η Ελλάδα εξετάζει και την αγορά των ΗΠΑ για απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και δη φρεγατών».

«Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 15μερο κρίνεται πολύ κρίσιμο, καθώς εφόσον δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η Τουρκία αντιμετωπίζει το φάσμα πολύ αυστηρών κυρώσεων στην ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν και θα επανεξεταστεί συνολικά η σχέση ΕΕ–Τουρκίας», καταλήγει.

Η ιστοσελίδα Hellas Journal αναφέρει πως «το μόνο χειροπιαστό ως είδηση αποτελεί η απόφαση για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, τις νεότερες δηλαδή φρεγάτες του στόλου. Το ποσό εκτοξεύεται από τα 160 στα 460 εκατομμύρια ευρώ για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό».

«Αυτό όμως μεταφράζεται σε περίπου έναν χρόνο εκτός υπηρεσίας για κάθε πολεμικό πλοίο από τη στιγμή που εκσυγχρονίζονται πλήρως το σύστημα πρόωσης, το ραντάρ αντικαθίσταται με νέο, ενώ αλλάζουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου».

«Χρήματα θα αποδεσμευτούν και για τη συντήρηση των παλαιότερων φρεγατών τύπου S, οι οποίες παραμένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα εν πλω χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα κι αυτό όπως επισημαίνουν με νόημα ανώτατοι Αξιωματικοί, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των πληρωμάτων που συντηρούν τις φρεγάτες όπως θα έκαναν και στο ίδιο τους το σπίτι».

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Ήδη το Επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει αν η Τουρκία θελήσει να εκδώσει μια νέα παράνομη navtex για το «Ορούτς Ρέις» ακόμη πιο βόρεια (ππιο κοντά στο Καστελόριζο) ή πιο δυτικά (κοντά σε Κάρπαθο και Κρήτη).

Οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ επιπλέον, οι ασκήσεις που συνεχίζουν να γίνονται με σύμμαχες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -ήταν αρχικά αεροπορικές και μετατράπηκαν σε αεροναυτικές- στις οποίες μετείχε γι’ άλλη μια φορά η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ η οποία δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου και νότια της Κρήτης.

«Handelsblatt»: Θα επωφεληθεί κυρίως η Γαλλία

Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες αγορές όπλων από την Ελλάδα.

Σημειώνει πως «από τις προγραμματισμένες ελληνικές αγορές όπλων θα επωφεληθεί κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων» κι αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους: «Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία. Ο Μακρόν απέστειλε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” αναμένεται να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η «Handelsblatt», η Ελλάδα διαπραγματεύεται τώρα την αγορά 18 μαχητικών Rafale από τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Dassault. Η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών τύπου «Belharra», η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αναβλήθηκε πρόσφατα για λόγους κόστους, επιστρέφει και πάλι στην ημερήσια διάταξη.

Αναφέρει επίσης ότι «η Ελλάδα σκέφτεται επίσης να αγοράσει νέα μαχητικά ελικόπτερα και πιο προηγμένες τορπίλες για τα τέσσερα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214».

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το κόστος του προγράμματος εξοπλισμών, το οποίο θα διαμοιραστεί σε αρκετά χρόνια, θα ανέλθει σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε κάτι περισσότερο από μιάμιση φορά του αμυντικού προϋπολογισμού του περασμένου έτους».

Και λίγο παρακάτω, ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ διαπιστώνει: «Οι δύο αντιμαχόμενοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ οπλίζονται εδώ και δεκαετίες ο ένας εναντίον του άλλου. Για την πολύ μικρότερη και οικονομικά ασθενέστερη Ελλάδα αυτός ο αγώνας όπλων είναι καταστροφικός. Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Η Γερμανία επωφελήθηκε επίσης από τους ελληνοτουρκικούς εξοπλισμούς. Πέρυσι, η Τουρκία ήταν η νούμερο ένα χώρα στις αγορές των γερμανικών εξοπλισμών. Για την Ελλάδα, η Γερμανία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων μετά τις ΗΠΑ. Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ήταν και μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους».

Πηγή: philenews / ethnos.gr / protothema.gr / hellasjournal.com