Τρ. Μαρ 19th, 2024

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Ελεύθερος ο Κορκονέας – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ψήφους 4-3 των ενόρκων αναγνωρίστηκε στον Κορκονέα το κρίσιμο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα, που βρέθηκε εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport ίσως και μέσα στην ημέρα, καταθέτοντας το απόσπασμα της τελευταίας Απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Η επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί δύο φορές, με επεισοδιακό τρόπο, εξαιτίας αρχικά της μη κλήτευσης της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου και του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής να παρίσταται στη διαδικασία.

Το Εφετείο Λαμίας για μία ακόμη φορά ήταν γεμάτο αστυνομικούς για την μεταφορά του Κορκονέα από και προς το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

Επαμεινώνδας Κορκονέας: Τι είχε πει ο Άρειος Πάγος

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε επισημάνει ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

«Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είχε αναφερθεί στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά.