Τρ. Απρ 23rd, 2024

Αλβανία: Τέλος οι έρευνες – Γκρεμίζουν τα ερείπια – Άρχισε το πλιάτσικο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ραγίζουν καρδιές οι ανθρώπινες ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας οι νεκροί ανέρχονται σε 49 με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 900…

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον πόνο των δύο πατεράδων που έχασαν τα παιδιά τους στο Θουμάνι. Υποβασταζόμενοι άφησαν λίγα λουλούδια στην πολυκατοικία που μετατράπηκε σε τάφο, όταν κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο. 

Ο Σερβέτ Βατά είχε την ελπίδα ότι ο γιος του θα βρεθεί ζωντανός. Τα μεσάνυχτα, όμως, η ελπίδα του έσβησε για πάντα. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ με δάκρυα στα μάτια έβγαλαν νεκρό το αγοράκι του, μόλις επτά χρόνων, από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας.  

Το πρωί, ο χαροκαμένος πατέρας επέστρεψε στον τάφο από μπετόν και σίδερο. Το μόνο που έμεινε να θυμίζει το γιο του, είναι μερικές φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο.  

«Εκεί κάτω στο πάτωμα ήταν, μετά βγήκαν τα πτώματα, δεν επέζησε κάνενας. Η γυναίκα μου είναι σε χάλια κατάσταση και αυτή δεν μπορεί να περπατήσει θα την φέρουμε αύριο, δεν ξέρω πως θα τη φέρουμε, να δει το παιδί για τελευταία φορά. Δεν γίνεται θα τρελαθεί» δήλωσε ο πατέρας. 

Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του άτυχου παιδιού δεν γνωρίζει τίποτα για το χαμό του αδερφού του. «Δεν του έχουμε πει τίποτα στο παιδί. Φοβάμαι, δεν μπορώ να πω στο παιδί…  Κάθε βράδυ το ζητάει και τη μάνα μου και το παιδί… θα πάθει σοκ. Τι να πεις, αυτό είναι δέκα χρονών, δεν χώριζαν ούτε στιγμή ο ένας από τον άλλο» είπε ο πατέρας. 

Πατέρας 8χρονου: «Ο γιος μου είναι ήρωας!»

Άλλος ένας πατέρας έχασε την κόρη του, μόλις πέντε χρόνων και τη μάνα του. Η μόνη του παρηγοριά πλέον είναι ο γιος του, οκτώ χρόνων. 

«Δεν περιγράφεται ο πόνος. Σώθηκε ο γιος μου. Ήρωας, γιατί… δεν περιγράφεται. Το παιδί σώθηκε από μόνο του. Έσωσε τη μάνα του, την έβγαλέ ζωντανή. Ξαναπήγε να βοηθήσει τη γιαγιά του και την κόρη μου, αλλά δεν μπορούσε ήταν μικρό παιδί» δήλωσε ο πατέρας του 8χρονου, Ρόλαν Λάλα.  

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ με αυταπάρνηση δούλεψαν ακούραστα. Πέτρα – πέτρα απομάκρυναν τα συντρίμμια, έσκαψαν τούνελ, ακόμα και με τα χέρια, όπου μπορούσαν με την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα απόδειξη ζωής στα χαλάσματα.  

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Σε ρεπορτάζ του Ora News, ένας πολίτης ζήτησε να γίνει επαλήθευση για το ποιοι πράγματι διαμένουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ανθρώπους που πήγαν, πήραν βοήθεια και έφυγαν για τα σπίτια τους. «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ, γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ, «Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν, αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφίεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση».

Μάλιστα, το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξένησε και τον δήμαρχο Δυρραχίου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από star.gr