Πε. Απρ 25th, 2024

Αναφορές για χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω αναφορών για επίθεση με drone που έριξε τοξική ουσία, στη Μαριούπολη. 

Η Ουκρανή βουλευτής Ιβάνα Κλίμπους ανέφερε ότι η άγνωστη ουσία που έριξε το drone αργά τη νύχτα της Δευτέρας στη Μαριούπολη ήταν «πιθανότατα» χημικό όπλο. 

Η πρώτη αναφορά περί επίθεσης με χημικά από drone έγινε από το τάγμα του Αζόφ. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν μια δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης εναντίον του ουκρανικού στρατού και αμάχων στη Μαριούπολη, που έπεσαν από εχθρικό UAV», ανέφερε το τάγμα του Αζόφ, συμπληρώνοντας ότι τα θύματα είχαν αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα. 

Ο ηγέτης του τάγματος, Αντρέι Μπιλέτσκι, δήλωσε στο Kyiv Independent ότι τρία άτομα είχαν σημάδια χημικής δηλητηρίασης αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν «καταστροφικές συνέπειες» για την υγεία τους. 

Στο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν επιβεβαίωσε αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. 

«Σήμερα, οι κατακτητές έκαναν νέα δήλωση, που δείχνει την προετοιμασία τους για ένα νέο στάδιο τρόμου ενάντια στην Ουκρανία και τους υπερασπιστές της. Ένα φερέφωνο των κατακτητών δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Το παίρνουμε αυτό όσο πιο σοβαρά γίνεται», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«Θα ήθελα να θυμίσω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι ήδη έχει συζητηθεί η πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον ρωσικό στρατό. Και ήδη αυτό, εκείνη τη στιγμή, σήμαινε ότι ήταν απαραίτητο να αντιδράσουν στη ρωσική επιθετικότητα πολύ πιο σκληρά και γρήγορα», συμπλήρωσε. 

Στο ίδιο μήνυμα, ο Ζελένσκι ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, που να περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Είναι καιρός να γίνει αυτό το πακέτο τέτοιο έτσι ώστε να μην ακούμε καν για όπλα μαζικής καταστροφής από τη ρωσική πλευρά. Είναι απαραίτητο ένα εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας. Το όποιο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που δεν επηρεάζει το πετρέλαιο θα γίνει δεκτό στη Μόσχα με ένα χαμόγελο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αντίδραση από ΗΠΑ και Βρετανία 

Η Ουάσινγκτον έχει γνώση για τις αναφορές περί χημικών όπλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. 

«Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε. «Αυτές οι αναφορές, αν είναι αληθείς, είναι βαθιά ανησυχητικές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τέτοιες πληροφορίες αντικατοπτρίζουν τους φόβους που υπήρχαν για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία μεταξύ άλλων δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες. 

Σχόλιο μέσω Twitter έκανε και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. «Αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεση στον λαό της Μαριούπολης. Συνεργαζόμαστε επειγόντως με εταίρους για να επαληθεύσουμε τις λεπτομέρειες. Η όποια χρήση τέτοιων όπλων θα είναι σκληρή κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης και βρεθεί υπόλογος ο Πούτιν και το καθεστώς του», επεσήμανε. 

Θα ενταθούν οι μάχες

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης προτού μπουν στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να μεταφέρει στρατεύματα από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, προτού επιτεθεί στο Ντονέτσκ. 

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην περιοχή, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. 

«Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν επικεντρωμένες σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, με περαιτέρω μάχες γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάιβ και μια ανανεωμένη επίθεση προς το Κραματόρσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από τη Λευκορωσία, προκειμένου να αναπτυχθούν προς την υποστήριξη επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε ακόμη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε σημερινή ενημέρωση για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Πάνω από 10.000 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. 

Ο τραγικός απολογισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 20.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον Βαντίμ Μποϊτσένκο, καθώς λόγω των επιθέσεων που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες και εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, πτώματα έχουν καλύψει τους δρόμους. 

Σε συνέντευξη στο Associated Press, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι επί εβδομάδες εμποδίζουν να φτάσουν στην πόλη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αποκρύψουν το μακελειό που έχει γίνει εκεί από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο Μποϊτσένκο έδωσε νέες πληροφορίες για τις αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν κινητά κρεματόρια στη Μαριούπολη, για την αποτέφρωση των θυμάτων της πολιορκίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει πολλές σορούς σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, όπου υπάρχουν αποθήκες και ψυγεία, δήλωσε ο δήμαρχος. «Κινητά κρεματόρια έφτασαν σε μορφή φορτηγών. Το ανοίγεις και υπάρχει ένας σωλήνας μέσα και αυτές οι σοροί αποτεφρώνονται», είπε. 

4,8 εκατ. παιδιά έχουν εκτοπιστεί 

Από την αρχή του πολέμου, 4,8 εκατομμύρια παιδιά- σχεδόν τα δύο τρίτα των ανηλίκων στην Ουκρανία- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τη UNICEF. Η οργάνωση έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 142 παιδιών, αλλά δυστυχώς υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. 

«Αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πάντα πίσω. Τα σπίτια, τα σχολεία και συχνά συγγενείς τους», είπε ο Μανουέλ Φοντέιν, διευθυντής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης της UNICEF, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Έχω ακούσει ιστορίες για τα μέτρα απελπισίας που παίρνουν οι γονείς για να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε ασφαλές μέρος. Και για τη θλίψη των παιδιών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο», συμπλήρωσε. 

Πηγή: lifo.gr