Πε. Απρ 25th, 2024

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Το εμβόλιο για τη γρίπη δεν καλύπτει τον κοροναϊό – Αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την έξαρση του φονικού κοροναϊού παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται χώρα χαμηλότερου κινδύνου.

«Υπάρχει επικινδυνότητα γι’ αυτό είμαστε σε εγρήγορση και λαμβάνουμε τα αντίστοιχα μέτρα. Το θετικό είναι ότι με το Βουχάν στη νοτιοδυτική Κίνα εμείς δεν έχουμε απευθείας πτήση» τονίζει ο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την έξαρση του φονικού κοροναϊού παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται χώρα χαμηλότερου κινδύνου επειδή δεν συνδέεται με απευθείας πτήσεις με την περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έρθει κρούσμα με connection flight. Θεωρούμαστε χώρα χαμηλότερου κινδύνου σε σχέση με χώρες που έχουν απευθείας πτήση μας» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «το εμβόλιο για τη γρίπη δεν καλύπτει τον κοροναϊό» για τον οποίο εξήγησε ότι κάνει λοίμωξη του αναπανευστικού που μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμνονία και ονομάστηκε έτσι επειδή στο μικροσκόπιο ο ιός θυμίζει κορόνα.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ανησυχία και για την Ευρώπη – Η Ρώμη ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της ΕΕ έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).

Η πιθανότητα «εισαγωγής» του κοροναϊού στην ΕΕ προς το παρόν θεωρείται χαμηλή από το ECDC.

Πηγή: tanea.gr