Πα. Μαρ 29th, 2024

Αντιφασιστική Συγκέντρωση στο Κιάτο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιάτο, στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από 5,5 χρόνια, φτάνει στο τέλος της με την έκδοση της απόφασης την Τετάρτη 7/10. Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εφτάμισι μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ξέρουμε καλά τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Πρόκειται περί ανοιχτά νεοναζιστικής οργάνωσης εδώ και δεκαετίες (ενδεικτικά το επίσημο περιοδικό της ΧΑ είχε πάμπολλες φορές εξώφυλλο τον Αδόλφο Χίτλερ, σβάστικες και άλλες ναζιστικές εικόνες, από τον Αύγουστο του 1982 μέχρι και τον Μάιο του 2007). Η δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της, ήταν επίσης γνωστή από παλιά (πχ επίθεση κατά του Δ. Κουσουρή το 1998). Παρ’ όλα αυτά, το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις, τους αντιμετώπιζαν ως «νόμιμο κόμμα» – στις αρχές της δεκαετίας και με την έλευση των μνημονίων θα δείξουν τη χρησιμότητά τους στην καταστολή του εργατικού κινήματος και στον προσανατολισμό της λαϊκής οργής σε έναν «εμφύλιο των φτωχών», όταν τα ΜΜΕ αρχίζουν να τους πλασάρουν ως «αντισυστημικούς» με δήθεν φιλανθρωπικό έργο. Για τη Χρυσή Αυγή δεν έφταιγε το μεγάλο κεφάλαιο για την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, ίσα ίσα, ζητούσαν φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, έφταιγαν οι μετανάστες, οι συνδικαλιστές, όσοι σηκώνουν κεφάλι και τέλος οι «προδότες πολιτικοί» – εννοούσαν βέβαια της Αριστεράς, καθώς όπως άλλωστε είχε δηλώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη το 2013 «Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας». Το 2012, αυτή η «ευγενέστατη» συμμορία επιτίθεται σε Αιγύπτιους ψαράδες και το 2013 σε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Το 2020, η ελληνική δικαιοσύνη ακόμα εξετάζει αν είναι εγκληματική οργάνωση ή όχι…

Η δική μας ετυμηγορία έχει βγει εδώ και καιρό: οι νεοναζί δολοφόνοι δεν έχουν θέση ανάμεσά μας – είναι ένοχοι! Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι εμπαιγμός και ύβρις προς τα θύματα του φασισμού.

Όμως, δυστυχώς, ο φασισμός δε ζει μόνο σε νεοναζιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Από πολλές απόψεις, ακόμα πιο επικίνδυνος είναι ο θεσμικός φασισμός του αστικού κράτους. Είναι το ελληνικό κράτος και το ελληνικό λιμενικό, που σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, αφήνει βάρκες γεμάτες ανθρώπους χωρίς μηχανή στη μέση της θάλασσας – ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς κατέληξαν νεκροί! Για το αίσχος της Μόριας, που εργαζόμενοι στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» χαρακτήριζαν το 2018 «το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη», έχουν την απόλυτη ευθύνη τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλώβισε εκεί χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες υπογράφοντας και εκτελώντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ που συνέχισε το έγκλημα και επιχείρησε την μετατροπή της σε κλειστή δομή μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, ώστε να κολλάνε μεταξύ τους, αρκεί να μην κολλήσουν τους έξω. Θυμόμαστε καλά την κοινή επίσκεψη των υπουργών Π. Καμμένου και Δ. Βίτσα μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις ένοπλες δυνάμεις στο Καστελόριζο, στέλνοντας “μήνυμα ομοψυχίας” όπως είχε δηλώσει ο πρώτος. Δεν ξεχνάμε, σε τοπικό επίπεδο, ότι χρυσαυγίτες βρήκαν στέγη σε διάφορα «ευρύτερα» δημοτικά σχήματα και σε αρκετές περιπτώσεις εκλέχτηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι, νομιμοποιώντας και κανονικοποιώντας τις ρατσιστικές τους θέσεις – τα ψηφαλάκια, βλέπετε, για πολλούς επίδοξους τοπικούς άρχοντες, είναι ευπρόσδεκτα από όπου κι αν προέρχονται…

Έτσι, τον φασισμό δεν τον καλλιεργούν μόνο οι δηλωμένες φασιστικές συμμορίες, αλλά τον καλλιεργεί και το ίδιο το κράτος, όταν φέρεται σε ανθρώπους που λόγω πολέμου ή φτώχειας έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους ως «ανθρώπινα σκουπίδια». Το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο διαχέεται στην κοινωνία, τροφοδοτείται από τις επίσημες πολιτικές, και επιχειρεί να στρέψει την οργή μας για όσα μας κλέβουν στη ζωή, στους ακόμα πιο εξαθλιωμένους. Δείγμα του κοινωνικού εκφασισμού είδαμε πριν δυο χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όταν αστυνομικοί και καταστηματάρχες δολοφονούσαν τον Ζακ Κωστόπουλο μέρα μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου που έμεινε αμέτοχος, αν δεν επικροτούσε. Θέλουν να φοβάται και να μισεί ο φτωχός τον φτωχότερο. Υψώνουμε το ανάστημά μας και δηλώνουμε: Δεν θα το πετύχουν! Στο ρατσιστικό μίσος, προτάσσουμε την αλληλεγγύη των καταπιεσμένων.

Καλούμε την Τετάρτη 7/10 στις 10:00 πμ σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από την αίθουσα του Εφετείου στην Αθήνα για την έκδοση της απόφασης.

Δεν ξεχνάμε τον Παύλο. Δεν ξεχνάμε τον Σαχζάτ. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του ρατσισμού και του φασισμού. Καμία ανοχή στους νεοναζί. Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Αντιφασίστες-Αντιφασίστριες
Αλληλεγγύη-Αντίσταση στο Ξυλόκαστρο
Πρωτοβουλία Αντίστασης Κορινθίας