Πε. Μαρ 28th, 2024

Απίθανο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ πριν από το 2021

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχνίας Pfizer και της γερμανικής BioNTech μέσα στο Δεκέμβριο, ωστόσο οι εμβολιασμοί δεν αναμένεται να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φραμάκων (ΕΜΑ), στον οποίο υπέβαλαν σήμερα αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της οι Pfizer και BioNTech, αναμένεται να αποφανθεί σχετικά στις 29 Δεκεμβρίου, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι εμπιστευτικά έγγραφα. Ο ΕΜΑ, αναφέρουν επίσης οι FT, ανέβαλλε τη συζήτηση για το εμβόλιο της Moderna η οποία υπέβαλλε χθες αίτηση, για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν αναμένεται να εξεταστεί πριν από τον επόμενο μήνα.

Με βάση αυτα γίνεται αδύνατον να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πριν από το τέλος του μήνα, μετατοπίζοντας την διανομή του εμβολίου για τις αρχές του νέου έτους.

Η έγκριση από τα κράτη- μέλη θα ακολουθήσει τρεις με τέσσερις μέρες έπειτα από την έγκριση του ΕΜΑ. 

Να σημειωθεί ότι σε ανάλυσή της η Goldman Sachs προβλέπει πως μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών ενώ αναμένει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επιτύχει ανάλογο ποσοστό εμβολιασμών 50% μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν εκτιμήσει πως οι εμβολιασμοί Ευρωπαίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο Δεκέμβρη. Την ίδια εκτίμηση είχε εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία μιλώντας στην Ευρωβουλή είχε υποστηρίξει ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην ίδια ομιλία είχε τονίσει επίσης την σημασία του εμβολίου και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών για να καταπολεμηθεί η πανδημία. «Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί», είχε υπογραμμίσει.

Σύμφωνα με τους FT, τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις του οργανισμού για τα υπό έγκριση εμβόλια συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έθεταν ως στόχο τις 22 Δεκεμβρίου για τα εμβόλια των  Pfizer/BioNTech και της Moderna, διευκρινίζοντας πως αα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα naftemporiki.gr, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ασκούνται πιέσεις στον ΕΜΑ ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές και βρετανικές ρυθμιστές αρχές, τη στιγμή μάλιστα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει ένα εμβόλιο ήδη από αυτήν την εβδομάδα.

Σε όλα αυτά ο ΕΜΑ απαντά πως μέσα στο μήνα θα μπορούσε να καταλήξει σε έγκριση ενός εμβολίου, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, οποιαδήποτε αστοχία ή αποτυχία σε κάποιο από τα προβλεπόμενα στάδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό.