Πε. Απρ 25th, 2024

Απαραίτητα τα εμβόλια στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας– Αναλυτικά οι οδηγίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) πρέπει να κάνουν όλα τα εμβόλια που συνιστώνται στους ενήλικες. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το αντιγριπικό, που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) πρέπει να κάνουν όλα τα εμβόλια που συνιστώνται για την ηλικία τους, συμπεριλαμβανομένου του αντιγριπικού, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN).

Τις νέες οδηγίες υποστηρίζουν η αμερικανική Κοινοπραξία Κέντρων Πολλαπλής Σκλήρυνσης (CMSC) και η Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Αμερικής (MSAA).

«Εξετάσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι απαραίτητα και ασφαλή για τους περισσότερους ασθενείς, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη διενέργειά τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας των οδηγιών Dr. Mauricio Farez, από το Ινστιτούτο Νευρολογικών Ερευνών Raul Carrea (FLENI) στο Μπουένος Άιρες και μέλος της ΑΑΝ.

Έτσι, οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς πρέπει να τους συνιστούν να κάνουν ετησίως το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρέπει επίσης να τους παροτρύνουν να τηρούν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων.

Πρώτα η ενημέρωση του γιατρού

Ωστόσο πριν από τον εμβολιασμό, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό για τα φάρμακα της πολλαπλής σκλήρυνσης που λαμβάνουν. Και αυτό διότι ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Στις οδηγίες συνιστάται επίσης στους ασθενείς με εξάρσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης να συμβουλεύονται το νευρολόγο τους πριν εμβολιαστούν. Οι ασθενείς αυτοί ίσως πρέπει να καθυστερήσουν τα εμβόλια έως ότου μπουν σε φάση ύφεσης της νόσου.

«Τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε δεν επαρκούν για να αποφανθούμε αν οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να επιδεινώνουν τις εξάρσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης», εξήγησε ο Dr Farez. «Έτσι, για να απομακρυνθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καλό είναι να αναβάλλονται προσωρινά τα εμβόλια».

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι ορισμένα εμβόλια δεν αποδίδουν εξίσου καλά στους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, πρέπει να εμβολιάζονται, σε συνεννόηση πάντα με το νευρολόγο ιατρό τους.

Δεν σχετίζεται με τα εμβόλια

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες για τα εμβόλια και την πολλαπλή σκλήρυνση υποστηρίζει τις νέες συστάσεις.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου ανέλυσαν στοιχεία από 12.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 188.000 υγιείς εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν εμβολιαστεί την πενταετία πριν διαγνωστούν με τη νόσο.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στα πιθανά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

Οι νέες οδηγίες αποτελούν αναθεώρηση των προγενέστερων, που είχαν εκδοθεί το 2002. Δημοσιεύθηκαν online στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή: iatropedia.gr