Πα. Απρ 19th, 2024

Απολογισμός Κοινοβουλευτικού Έργου Γιώργου Ψυχογιού: Ένα έργο πλούσιο και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Κορινθίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι πολιτικές επιλογές τη Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν μέσα σε μια τετραετία να επιδεινώσουν σημαντικά τις συνθήκες ζωής για αγρότες, νέους, μισθωτούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνταξιούχους.

Σε αυτά τα 4 χρόνια, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς ανέδειξα, μέσα από τις συνολικά 2.389 παρεμβάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή και τις 58 ομιλίες στην Ολομέλεια -σε 8 από τα νομοσχέδια  αυτά ως Εισηγητής- όλα τα σημαντικά τοπικά και κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

ΙΗ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος
ΕρωτήσειςΑναφορέςΕπίκαιρες ΕρωτήσειςΕπίκαιρες ΕπερωτήσειςΕρωτήσεις &ΑΚΕΑΚΕΣύνολο Συνόδου
Α’ Σύνοδος(17/07/2019 – 02/10/2020)5051337449581
Β’ Σύνοδος(05/10/2020 – 01/10/2021)65046413667786
Γ’ Σύνοδος (04/10/2021 – 30/092022)5437043482670
Δ’ Σύνοδος(03/10/2022 – 22/04/2023)2635041286352
Σύνολο Μέσου19611791524186242389

Οι παραγωγοί σταφίδας, σταφυλιών, εσπεριδοειδών, μήλων και άλλων κρίσιμων για το Νομό καλλιεργειών έμειναν χωρίς ουσιαστική ή και καθόλου στήριξη και είδαν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών «από το χωράφι στο ράφι» επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ οι μόνοι που ωφελούνται είναι τα μεγάλα supermarkets. 

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν εντονότερα τις συνέπειες της ακρίβειας μέσα από την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες των στελεχών της στο Νομό, δεν έχει χορηγήσει ακόμα τις αποζημιώσεις για τις φωτιές του 2020 και 2021, καθώς και για τον προανθικό παγετό του 2021, ενώ ακόμα περιμένουν οι παραγωγοί τα de minimis για τις τεράστιες ζημιές του 2022 στη Βόχα και τον υπόλοιπη Κορινθία. Τα παραπάνω διεκδικήσαμε και διεκδικούμε να δοθούν άμεσα και αυτό το κάναμε μέσα κι έξω από τη Βουλή με κάθε τρόπο ακόμα και με συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το αρμόδιο Υπουργό, κ. Γεωργαντά.

Ζητήσαμε με πολλαπλές παρεμβάσεις την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων, που αφέθηκαν απροστάτευτοι απέναντι στις οικονομικές συνέπειες των επιλογών της ΝΔ στην υγειονομική κρίση και την αισχροκέρδεια. Αλλά και απέναντι στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα στην Κορινθία, η ανεργία  να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου. Φέραμε στη Βουλή προς τα αρμόδια Υπουργεία όλα τα παραπάνω βασιζόμενοι στις επιστολές των φορέων.  

Επιπλέον, απαιτήσαμε σταθερά την αναβάθμιση της ασφάλειας, την πλήρη λειτουργία του Προαστιακού αλλά και την αύξηση των δρομολογίων για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και των εργαζόμενων.

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ήταν σημαντική προτεραιότητά μας η στήριξη των οικογενειών προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς αλλά και να χορηγούνται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες σχολικά γεύματα.

Διεκδικήσαμε με σθένος την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ του Νομού μας που δυστυχώς παρέμειναν χωρίς προσωπικό, μέσα και με απαρχαιωμένες υποδομές. Μετά από πίεση καταφέραμε να δοθεί ένα ασθενοφόρο στο ΚΥ Γκούρας – καμία ενίσχυση μέχρι τώρα στο ΕΚΑΒ στην Κόρινθο και αλλού – και να πηγαίνουν γιατροί σε τακτά διαστήματα στα περιφερειακά ιατρεία στο Δερβένι, το Σοφικό, τους Αγίους Θεοδώρους, το Καίσαρι και σε άλλες περιοχές, αλλά και την παράταση των συμβάσεων των ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Κορίνθου, που κυβέρνηση και διοίκηση επιχειρούν εδώ και καιρό να οδηγήσουν στην απόλυση, προς όφελος των εργολαβικών συνεργείων .

Η Διώρυγα της Κορίνθου έμεινε κλειστή για μήνες και άνοιξε για πολύ μικρά διαστήματα μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας. Με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και την τοπική οικονομία.

Για την διάβρωση των ακτών δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ζητήσαμε την υλοποίηση της Μελέτης που είχε δρομολογηθεί και χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο αφήνοντας περιουσίες να καταρρέουν και τους κατοίκους σε πλήρη ανασφάλεια.. 

Παράλληλα, δώσαμε μάχη για να μην μετατραπούν η περιοχή Natura στη Στυμφαλία και τα καμένα των Γερανείων σε αιολικά πάρκα. Αναδείξαμε επίσης δυναμικά το κορυφαίο αίτημα για την επανεκκίνηση εργασιών στο φράγμα του Ασωπού που είχε παραδοθεί με τις εργασίες σε πλήρη εξέλιξη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ καταθέσαμε σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, το οποίο πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ως αγαθό και να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Με πολλή επιμονή και υπομονή πιέσαμε δυναμικά και πετύχαμε την παράταση των συμβάσεων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ, ενώ υπερασπιστήκαμε ξεκάθαρα και αποφασιστικά τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους.

Πολλές ακόμα παρεμβάσεις και μάχες σε όλα τα μέτωπα του Νομού δόθηκαν στη Βουλή για την ενίσχυση των δημόσιων δομών, της στελέχωσης των Σχολείων, των ΕΛΤΑ, των Δασαρχείων, του ΕΦΚΑ ,του Πρωτοδικείου και των Ειρηνοδικείων του Νομού, την αποτροπή κλεισίματος τραπεζών κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της Κορινθίας μέσα από τα Open Malls μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Λουτράκι και Κόρινθο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας παράλληλα ισχυρή πίεση για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που ξεκίνησαν και δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου, ο βιολογικός καθαρισμός της Νεμέας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το Νομό, η γέφυρα του Σύθα στο Ξυλόκαστρο, τα έργα του προγράμματος Φιλόδημος Ι και ΙΙ στην Κόρινθο και συνολικά, αλλά και παλιές αποθήκες σταφίδας και αγροτικών προϊόντων που δόθηκαν με σημαντικές χρηματοδοτήσεις για δημιουργία χώρων Πολιτισμού σε Κιάτο, Ξυλόκαστρο και Νεμέα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες μου για την παραγωγή του έργου αυτού, μέρος του οποίου παρουσιάζεται παραπάνω, καθώς και τους φορείς, τα Σωματεία, τους Συλλόγους, τα κινήματα και τους πολίτες που με προτάσεις, παρεμβάσεις , ιδέες και εμπιστοσύνη συνέβαλαν στο να έρθουν στη Βουλή όλα τα κρίσιμα για τη ζωή μας αυτά ζητήματα με τεκμηριωμένο, σύγχρονο και δυναμικό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη και είναι χρέος δικό μας να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αυτός του κοινωνικού κράτους, της στήριξης των συμφερόντων των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών, ο δρόμος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και γι αυτό ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε σταθερά δίπλα στους πολίτες της Κορινθίας και τις ανάγκες τους. 

Συνεχίζουμε δυνατά!

Γιώργος Ψυχογιός,

Υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ