Πα. Μαρ 29th, 2024

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου εμβολιασμός ή πρόστιμο για τους άνω των 60 ετών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η προθεσμία για να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης εκπνέει σήμερα και η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 90% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Υπολογίζεται ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 300.000 πολίτες.

Όσοι δεν το πράξουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα.

Από την επιβολή προστίμων θα εξαιρεθούν:

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr.

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Το Σάββατο 15/1 ανακοινώθηκαν 17.447 νέα κρούσματα κορονοϊού, 78 θάνατοι και 686 διασωληνωμένοι.

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τη συνταγογράφηση των αντιικών χαπιών για ασθενείς με covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πηγές: ΕΡΤ