Πε. Μαρ 28th, 2024

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου λειτούργησε χθες Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Τον Θ. λόγο κήρυξε, με την προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανάσταση», δηλαδή στην εσωτερική αναγέννηση του Ζακχαίου, η οποία συντελέστηκε με την παρουσία του Χριστού στην Ιεριχώ.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τους πιστούς, που προσέρχονται ευλαβώς στην Εκκλησία προκειμένου να μετέχουν στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού,τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. Ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε την σημερινή «ιδιαίτερη» κατάσταση, ως προς την προσέλευση των πιστών στις Ι. Ακολουθίες, με τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, κατά τα οποία για όλα τα δεινά του κόσμου έφταιγαν οι Χριστιανοί και η Πίστη τους. Έτσι και στις μέρες μας, για όλα φταίει η Εκκλησία, την Οποία πολλοί πολέμησαν στο διάβα των αιώνων, αλλά Αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, να αγωνίζεται, και παρά τις δυσκολίες και την πολεμική που δέχεται, να στέκει αγέρωχη στο ύψος των περιστάσεων χωρίς την παραμικρή «έκπτωση» στο έργο Της.

Την ίδια ημέρα και στο Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου «Παναγίας Γιάτρισσας» στο Λουτράκι λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συλλειτουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Νικολάου Βασιλοπούλου και των Διακόνων π. Γεωργίου Μαρινάκη και π. Ιωάννου Αθανασίου.

Στον λόγο του προς τους πιστούς, οι οποίοι εφαρμόζοντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της COVID-19 παρίσταντο συμπροσευχόμενοι στην Θ. Λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφέρεται στην μετάνοια του Ζακχαίου, τονίζοντας ότι, η Εκκλησία προετοιμάζει το πλήρωμα Της για τον ερχομό του Τριωδίου καλώντας τους ήδη σε μετάνοια. Το θαύμα της αλλαγής του Ζακχαίου μας διδάσκει να μην απελπιζόμαστε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια του εαυτού μας και του κόσμου, να δυναμώνουμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, να συνειδητοποιούμε την αμαρτωλότητα μας και τότε να είμαστε σίγουροι ότι ο Χριστός θα μας «προσέξει» πρώτος, όπως έκανε με τον Ζακχαίο. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ανέγνωσε δε και τις ευχές εις πάσαν ασθένειαν επικαλούμενος την βοήθεια της «Παναγίας Γιάτρισσας» για την λοιμική νόσο του κορωνοϊού!