Πα. Μαρ 29th, 2024

Αυστηρό μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη είχε συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας καθώς και στελέχη της δυναμικής ελληνικής ομογένειας. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού βρέθηκαν οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς, σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και οι σχέσεις με το Αμερικανικό Κογκρέσσο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

σχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας προκύπτει από τις πολυδιάστατες τριήμερες επαφές του πρωθυπουργού στο πλαίσιο, αλλά και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς επαναβεβαιώθηκαν και ισχυροποιήθηκαν οι ενθαρρυντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και η καθιέρωση της Ελλάδας ως σημείου αναφοράς και πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το παράνομο casus belli, και λέγοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση που δημιούργησε η Αγκυρα πέρσι, ενώ εμφάνισε ως ισχυρό χαρτί τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τονίζοντας πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε απαισιόδοξος επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τόνισε πως η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για λύση στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και συλλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχία από την υιοθέτηση κοινών δράσεων κατά της πανδημίας.

Στο πεδίο της οικονομίας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στις επαφές του πρωθυπουργού επαναβεβαιώθηκε το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών θεσμικών επενδυτών για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μεγάλα περιθώρια τοποθέτησης κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά τη συγγνώμη του κ. Ελπιδοφόρου για την παρουσία στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, και ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το θέμα είναι λήξαν καθώς προέχει η ενότητα του Ελληνισμού.

 

Πηγή: ert.gr