Πε. Μαρ 28th, 2024

Αυτά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες υγιεινής απηύθυνε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον Δ. Τσιόδρα το απόγευμα της Τρίτης. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  • Απαγορεύεται από την Τετάρτη, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, ενώ από τη Δευτέρα στο συνοριακό σταθμό θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
  • Από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία, θα τίθεται σε κατ’ οίκον απομόνωση για μία εβδομάδα.
  • Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τις 31 Αυγούστου.
  • Εντατικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε εργοστάσια τροφίμων. Στον ελεγκτικό μηχανισμό εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς εάν θα επανέλθει το μέτρο των sms για τις μετακινήσεις, o Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Πάντως, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά εργαλεία στη φαρέτρα της κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Τα εξετάζουμε βήμα – βήμα».

Δεν επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση, ξεκαθάρισε από την αρχή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τόνισε, όμως, ότι «υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους».

Υπογράμμισε ότι εχθρός παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα, είπε ότι η κύρια πηγή είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου, καθώς και ο συγχρωτισμός στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα μέσα μεταφοράς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Ανέφερε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς. Τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι εκτός από τον εφησυχασμό, έχουμε ως κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες που υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε όλοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ανέφερε ότι σε ΜΕΘ βρίσκονταν 13 ασθενείς την περασμένη Κυριακή, έναντι 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Συνολικά τα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 469.

ert.gr