Πε. Μαρ 28th, 2024

Αφετηρία νέας αναπτυξιακής εποχής η συνάντηση για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, μια πολύ σημαντική συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του Προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, του Διευθυντή κ. Βασιλάκου, του Ερευνητή κ. Λιάκου, των αντιπεριφερειαρχών Γκιολή, Κόρκα και Βυτινιώτη, των αντιδημάρχων Σικυωνίων Γ. Τσολάκου, Ν. Τσιόγκα, Παν. Φιακά, του προέδρου της «Μηκώνης» Δημ. Ζάρκου και του προέδρου της Κοινότητας Κρυονερίου Κ. Ραυτόπουλου.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο από το 1975 παραμένει ένας ανεκμετάλλευτος πόρος για την περιοχή. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από διεκδικήσεις ετών της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Σικυωνίων προσδιορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε τους παριστάμενους για την χρηματοδότηση από την περιφέρειασε πρώτη φάση, με ποσό που αγγίζει τις 300.000€ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση τόσο του κτηρίου όσο και του τηλεσκοπίου.

Σε δεύτερη φάση, προγραμματίζεται χρηματοδότηση που θα αγγίζει τα 2-3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός πολυθεματικού Αστρονομικού Πάρκου, με Πλανητάριο και Αμφιθέατρο.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προβλεπόμενη αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Τα έργα που προγραμματίζονται θα βοηθήσουν ώστε το Αστεροσκοπείο να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών τόσο για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς, όσο και για την κάλυψη τουριστικών και εκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων.

Η αναβάθμισή του, τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, θα εντάξει το Αστεροσκοπείο στο πλέγμα αναπτυξιακών πόλων του δήμου Σικυωνίων, μαζί με τη λίμνη Δόξα Φενεού, το Μουσείο Στυμφαλίας και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος, συντελώντας στην ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής.