Πε. Απρ 25th, 2024

Αύξηση των διαγνώσεων στον αυτισμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνολική εικόνα

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων στον αυτισμό σε παιδιά και ενήλικες στον δυτικό κόσμο. Τα αποτελέσματα των ερευνών στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. δείχνουν ότι τη δεκαετία του 1960 μόλις ένας στους 10.000 ανθρώπους λάμβανε τη διάγνωση του αυτισμού. Πλέον τα δεδομένα δείχνουν έναν σε λιγότερoυς από 100 ανθρώπους. Οι αυξανόμενες διαγνώσεις δεν αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά οφείλονται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

Αίτια αύξησης των ποσοστών του αυτισμού

Παλαιότερα, η γνώση για τον αυτισμό παρέμενε περιορισμένη μόνο στους επιστημονικούς κύκλους. Η σημερινή πρόσβαση σε πολυάριθμες πηγές πληροφοριών από το μέσο άνθρωπο, ήταν κάτι άγνωστο για τις παλαιότερες εποχές. Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός και γονέας πληροφορείται και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στο ζήτημα του αυτισμού. Θέλει να είναι ενημερωμένος, ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει στο μαθητή ή το παιδί του διάφορα γνωρίσματα της διαταραχής. Η συμπερίληψη του Άσπεργκερ στις διαγνώσεις είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της αύξησης των διαγνώσεων για τον αυτισμό. Επιπλέον, ολοένα και μικρότερες ηλικίες λαμβάνουν τη διάγνωση αυτή με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται περισσότερα άτομα σε σύγκριση με παλαιότερα.

Αύξηση των διαγνώσεων στον αυτισμό
Αύξηση των ποσοστών στις διαγνώσεις αυτισμού σε συνάρτηση με το χρόνο. Πηγή εικόνας: tacanow.org

Παράγοντες υπό διερεύνηση

Η αύξηση των διαγνώσεων στον αυτισμό έχει παρουσιαστεί λανθασμένα από διάφορες πηγές ότι έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις. Ωστόσο πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στα διαγνωστικά κριτήρια δεν επαρκεί ώστε να εξηγήσει την αύξηση αυτή. Θεωρούν ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν και σε άλλους παράγοντες. Πολλές νέες ιατρικές πρακτικές, προγεννητικές και περιγεννητικές, εξετάζονται ώστε να διαπιστωθεί η σύνδεσή τους με το εν λόγω φαινόμενο. Επιπλέον, αλλαγές στη διατροφή κατά την κύηση, μεταβολές στο οικογενειακό περιβάλλον και παιδικές δραστηριότητες διερευνώνται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Έρευνες επίσης εστιάζονται στην επιβεβαίωση ή απόρριψη των υποψιών ότι εμβόλια που περιέχουν υδράργυρο και εμβόλια για την ιλαρά – παρωτιτίδα – ερυθρά σχετίζονται με την αύξηση αυτή.

Συμπεράσματα

Χρειάζεται να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες ώστε να σχηματιστεί μία ευκρινέστερη εικόνα σχετικά με την πραγματική αιτιολογία των αυξήσεων. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο αριθμό διαγνώσεων αποτελούν ένα πεδίο αντιπαράθεσης για τους ερευνητές. Κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση, η εξήγηση βρίσκεται στο μεταίχμιο των δύο αυτών απόψεων. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, χωρίς να απορρίπτεται εξ ολοκλήρου η μία ή η άλλη εξήγηση. Σίγουρα η κατάρτιση των λειτουργών της εκπαίδευσης και η ενημέρωση των γονέων στο θέμα του αυτισμού έχει παίξει τεράστιο ρόλο στον εντοπισμό των χαρακτηριστικών του. Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να επιφέρει έναν εφησυχασμό ο οποίος θα αφήσει στην αφάνεια πιθανούς επιπρόσθετους παράγοντες.

Russell, G. (2012) The Rise and Rise of the Autism Diagnosis. Autism 2:104. doi:10.4172/2165-7890.1000e104

Πηγή:maxmag.gr