Πα. Απρ 19th, 2024

Βαγγέλης Χατζής: Ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος είναι Έλληνας – Γεννήθηκε στη ραδιενεργή βροχή του Τσερνόμπιλ (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η μητέρα του τον κυοφόρησε τις μέρες του Τσερνόμπιλ και μόλις γεννήθηκε διαγνώστηκε με καρκίνο. 32 χρόνια μετά είναι ένας από τους καλύτερους μποξέρ της χώρας.

Η 26η Απριλίου του 1986 έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων. Στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης ο τέταρτος αντιδραστήρας εκρήγνυται, με αποτέλεσμα να εκλυθεί τεράστια ποσότητα ραδιενεργής ουσίας σε όλη την περιοχή.   Μέσα στις επόμενες μέρες σήμανε συναγερμός σε όλο τον κόσμο, με τις Αρχές να απαγορεύουν στους πολίτες να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, λόγω μόλυνσης του εδάφους. Μπορεί η Ελλάδα να βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο οι προειδοποιήσεις δεν άργησαν να φτάσουν κι εδώ.  

Στη χώρα μας, μόνο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, 2.500 κυήσεις διακόπηκαν – οι γυναίκες, φοβούμενες πως τα παιδιά που θα έρχονταν στον κόσμο θα είχαν επηρεαστεί από την πυρηνική ακτινοβολία, προχώρησαν σε έκτρωση.  

Μία από τις εγκυμονούσες κατά τη διάρκεια του πυρηνικού ατυχήματος ήταν και η μητέρα του Βαγγέλη Χατζή, η οποία αποφάσισε να κρατήσει το παιδί. Το μωρό γεννήθηκε, αλλά μόλις τρεις μετά διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο.  

Ο Βαγγέλης έχει καταφέρει να γίνει, παρά την αναπηρία του, ένας από τους καλύτερους μποξέρ της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία προπονητή της ομάδας μποξ της ΑΕΚ.  

Όπως τους ενημέρωσαν οι γιατροί, το καρκίνωμα κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στην ακτινοβολία που δέχτηκε το έμβρυο όσο βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, μάλλον μέσω φαγητού που μολύνθηκε από τη βροχή. Πρόκειται για ένα από τα χιλιάδες θύματα του Τσερνόμπιλ παγκοσμίως.  

Κρίθηκε αναγκαία η εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου. Για να αποσοβηθεί κίνδυνος να χάσει τη ζωή του, οι γιατροί έπρεπε να του κόψουν το μισό δεξί του χέρι. Όλα πήγαν καλά τελικά.  

Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο Βαγγέλης έχει καταφέρει να γίνει, παρά την αναπηρία του, ένας από τους καλύτερους μποξέρ της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία προπονητή της ομάδας μποξ της ΑΕΚ.

«Ο πατέρας μου είχε πει κάτι. Η κατάθλιψη είναι το αίσθημα του διαβόλου. Κάθε φορά που το νιώθω, σκέφτομαι τον Θεό. Η μάχη στο ρινγκ είναι σαν την ζωή. Κάνεις σπάρινγκ, δέχεσαι γροθιές και αναρωτιέσαι πως θα το αντιμετωπίσεις.

Πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου, να κινηθείς και να αρχίσεις ξανά να δουλεύεις. Ένα νέο πλάνο, νέες σκέψεις και θετική ενέργεια», αναφέρει ο προπονητής της ΑΕΚ που τον αποκαλούν Έλληνα Ρόκι με το δυνατό κροσέ.

Όταν ήταν τριών μηνών ήρθε αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του, αφού ανιχνεύτηκε ο καρκίνος με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του. Αυτό όπως λέει τον γέμισε πείσμα και τον έμαθε να μην τα παρατάει ποτέ.

Στα 20 του χρόνια στην Αγγλία έμαθε το μποξ κι αυτό ήταν που τον θωράκισε για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής.

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο:

Με πληροφορίες από fightsports.gr, lifo.gr