Τρ. Απρ 16th, 2024

Βλάσης Τσιώτος: Είναι λυπηρό, μέσα στα χιόνια πήγαιναν χωρίς αλυσίδες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας και εγκλωβίστηκαν

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα για την ορεινή περιοχή των Τρικάλων αλλά και για εμάς ως νέα Δημοτική Αρχή. Η πολύ μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στην περιοχή σε συνάρτηση με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την έντονη χιονόπτωση στην περιοχή του Χιονοδρομικού από το μεσημέρι και μετά, μας έβαλαν διλήμματα στα οποία έπρεπε άμεσα να δώσουμε την σωστή απάντηση.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ΜΜΕ για έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και παρά τις δικές μας συνεχιζόμενες παραινέσεις, πλήθος επισκεπτών ανέβηκαν στην περιοχή χωρίς τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες. Είναι απαράδεκτο το μεσημέρι που ξεκίνησε η χιονόπτωση στο Χιονοδρομικό τα μισά οχήματα να μην έχουν καθόλου αλυσίδες.

Τη στιγμή εκείνη το πρόβλημα ήταν τεράστιο καθώς ένας αριθμός 1000 οχημάτων έπρεπε να οδηγηθεί με ασφάλεια από το Χιονοδρομικό προς τα Τρίκαλα αποφεύγοντας εγκλωβισμούς οι οποίοι μπορεί να είχαν ολέθριες συνέπειες. Ήδη είχαν σημειωθεί τα πρώτα μικροατυχήματα εξαιτίας της απουσίας αλυσίδων και ο μεγάλος όγκος οχημάτων βρισκόταν ακινητοποιημένος εν μέσω χιονόπτωσης.

Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας μαζί με τον πρόεδρο των Άνω Τρικάλων έδωσαν μάχη με τον χρόνο ώστε να απεμπλέξουν τα σταματημένα οχήματα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία από τη Ζήρεια προς τα Τρίκαλα.

Την ίδια στιγμή στον κεντρικό δρόμο των Άνω και των Μεσαίων Τρικάλων οι πρόεδροι προσπαθούσαν να κρατήσουν τα δύο ρεύματα του δρόμου ανοικτά αντιμετωπίζοντας τα αυθαίρετα σταθμευμένα στις δύο πλευρές οχήματα, αλλά και μια σημαντική ροή οχημάτων με κατεύθυνση από το Ρέθι προς τα επάνω.

Ο κίνδυνος να υπάρξει συσσώρευση και ακινητοποίηση οχημάτων από το ύψος της Φλαμπουρίτσας μέχρι και την διασταύρωση προς Καρυά με ανυπολόγιστες συνέπειες, ήταν ορατός. Βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των επισκεπτών πήρα προσωπικά την απόφαση στις 2 το μεσημέρι να επικοινωνήσω με την αστυνομία ώστε να διακοπεί η άνοδος των οχημάτων προς Τρίκαλα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων καρποφόρησαν και γύρω στις 4μμ ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων είχε διέλθει από τα Τρίκαλα με ασφάλεια, ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν επιδεινωθεί. Τότε η άνοδος προς Τρίκαλα σε συνεργασία με την αστυνομία επετράπει.

Βλέποντας τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν σε άλλους τουριστικούς προορισμούς θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε την ομαλή αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών και θέλω να ευχαριστήσω τόσο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και της Περιφέρειας, τους προέδρους των Τρικάλων αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα για την άψογη συνεργασία και το επιτυχές αποτέλεσμα.

Η αυριανή μέρα θα είναι επίσης δύσκολη αφού η πρόβλεψη μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι το βράδυ θα έχουμε νέες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα σταματήσουν το πρωί και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα επιδεινώσουν το πρόβλημα . Όλες οι δυνάμεις θα είναι στις θέσεις τους αλλά για μια ακόμη φορά θα επισημάνω ότι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη ώστε να χαρούν οι επισκέπτες τις ομορφιές της περιοχής.

Υ.Γ Στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές του Δήμου μας δεν υπήρξαν σήμερα προβλήματα.