Πε. Μαρ 28th, 2024

Βορίδης προς Πάιατ: Να μην επιβληθούν δασμοί σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ συνάντησε την Τρίτη (30/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη συνεργασία των δύο χωρών στην αγροτική ανάπτυξη. Ειδικότερα:

Συζητήθηκε η συνεργασία του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το πρόγραμμα «Νέα γεωργία, Νέα γενιά» το οποίο εκτελείται με δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», καθώς και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης έθεσε το θέμα του ενδεχομένου επιβολής αντιποίνων από τις Η.Π.Α. κατά της ΕΕ σε γεωργικά προϊόντα της, δια της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, εκφράζοντας τόσο τις πάγιες απόψεις της ΕΕ αλλά και επισημαίνοντας την ιδιαίτερη φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει Η.Π.Α. και Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

«Ο εμπορικός αυτός πόλεμος είναι ένας πόλεμος ο οποίος δεν αφορά την Ελλάδα. Αντιθέτως από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμένα κεράσια θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στον κ. Πάιατ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τον Αμερικανό Πρέσβη να διαβιβάσει προς την Αμερικανική Κυβέρνηση το αίτημα της Ελληνικής ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα.

Πηγή: protothema.gr