Πα. Απρ 19th, 2024

Γάλλοι ψαράδες επιχειρούν αποκλεισμό του λιμανιού της νήσου Τζέρσεϋ – Εντείνεται η αγγλο-γαλλική διένεξη για την αλιεία

In this Dec. 12, 2012 photo, a fishing boat returns to the damaged Belford port in Middletown N.J. The port sustained nearly $1 million in damages from Superstorm Sandy, some of which its owners hope to recoup through federal storm aid. (AP Photo/Wayne Parry)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Γαλλικά αλιευτικά προσπαθούν να μπλοκάρουν την είσοδο του λιμανιού της πρωτεύουσας της νήσου Τζέρσεϋ, Saint Helier, Οι Γάλλοι ψαράδες διαμαρτύρονται  για την απαγόρευση να αλιεύουν στην περιοχή.

Η είδηση ότι η ΜΒ στέλνει 2 περιπολικά ναυτικού κοντά στο νησί Τζέρσεϋ με βρετανική κυριαρχία (κτήση του βρετανικού στέμματος με αυτόνομο καθεστώς), 22km  από τις νορμανδικές ακτές,  φαίνεται πως δεν «έπιασε λιμάνι» στη Γαλλία γιατί πρόκειται για μια διαμάχη σε βάθος χρόνου. Οι Γάλλοι ψαράδες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση μετά το Brexit.

Τουλάχιστον από τον Ιανουάριο, οι Βρετανοί δεν δίνουν άδειες στα 300 γαλλικά πλοιάρια να ψαρέψουν στα βρετανικά νερά (6-12 μίλια). Μόλις στο τέλος Απριλίου(30/4/21) η Βρετανία δημοσίευσε μια λίστα αδειοδότησης 41 Γαλλικών πλοιαρίων από τα 344, που μπορούσαν να αλιεύσουν στην περιοχή, προσθέτοντας προϋποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται ωστόσο στη συνθήκη του Brexit.

H Γαλλία απείλησε έμμεσα ότι αν δεν σεβαστούν τα συμφωνημένα θα διακόψει την ηλεκτροδότηση της νήσου (υποθαλάσσια καλώδια).

Επομένως εκτιμάται  ότι το να στείλει ο Β.Johnson πλοία είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα: 95% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από τη Γαλλία, το υπόλοιπο από γεννήτριες πετρελαίου. Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες που η Γαλλία “προειδοποιούσε” πως θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ στα βρετανικά αλιευτικά προϊόντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάθε συμφέρον να κρατά το θέμα ψηλά, ως αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης, απο τα σκάνδαλα του. Αντίθετα οι αρχές του Τζέρσεϋ επιζητούν ένα συμβιβασμό καθώς τα νησιά στην περιοχή είναι φορολογικοί παράδεισοι. Ας σημειωθεί πως τα  αγγλονορμανδικά νησιά δεν ήταν ποτέ μέρος της ΕΕ, έχουν ειδικό καθεστώς.

Πηγή: ert.gr