Τε. Απρ 17th, 2024

Γερμανία: Σταμάτησε η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraZeneca στους κάτω των 60

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Γερμανία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με το Astrazeneca για τις ηλικίες κάτω των 60 χρονών. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες το βράδυ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν μετά τα 31 κρούσματα θρομβώσεων σε όσους είχε χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Είχαν προηγηθεί η πανεπιστημιακή κλινική Charite και η κλινική Vivantes του Βερολίνου ,καθώς και πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, που είχαν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου μετά από την εμφάνιση παρενεργειών με θρομβώσεις σε εμβολιαζόμενους με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην περιφέρεια Euskirchen κοντά στη Βόννη μία 47χρονη πέθανε εξαιτίας θρομβώσεων και μία 28χρονη είναι βαριά ασθενής. Και οι δύο ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό κλινικής.

Για τα 2 και πλέον εκατομμύρια που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο του Astrzeneca, μπορούν να κάνουν εθελοντικά και κατόπιν σύστασης γιατρού και τη δεύτερη δόση, ειδάλλως η Επιτροπή Εμβολίων αναμένεται να κάνει εναλλακτική πρόταση συνδυασμού με άλλο εμβόλιο.

Το εμβόλιο Astrazeneca είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες τόνισαν Καγκελάριος και υπουργός Υγείας. Αλλά δεν μπορούσε να αγνοηθεί η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολίων μετά τις περιπτώσεις θρομβώσεων που εμφανίστηκαν, είπε η Μέρκελ.

Το ζήτημα των εμβολίων αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχαν χθες η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρόεδροι Γαλλίας Μακρόν και Ρωσίας Πούτιν. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, το οποίο δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ.

Συνολικά στη Γερμανία είχε εμβολιαστεί μέχρι χθες τουλάχιστον το 11% του πληθυσμού. Με μία δόση εμβολιάστηκαν 9,2 εκατομμύρια και με τη δεύτερη δόση 4 εκατομμύρια. Η κατανομή των εμβολίων είναι 9,9 εκατομμύρια BionTech, 0,6 εκατομμύρια Moderna και 2,7 εκατομμύρια Astrazeneca.

Να σημειωθεί ότι χθες Καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες κάτω των 55 ετών.

ΠΗΓΉ: ert.gr