Τρ. Απρ 23rd, 2024

Γιάννης Πετρούτσος: Η πρώτη συνέντευξη του Πατρινού νέου Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Γιάννης Πετρούτσος: Η πρώτη συνέντευξη του Πατρινού νέου Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε τη συνέντευξη που αναδημοσιεύει το firefightingreece.gr

Ο νέος Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλάει στο «Ν», αμέσως μετά την ανάληψη της καινούργιας του θέσης

Στις κρίσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προήχθη σε Αντιστράτηγο και άφησε πίσω του την μέχρι πρότινος θέση του Αττικάρχη. Είναι πλέον ο νέος Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Αχαιός Γιάννης Πετρούτσος, είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει σε νευραλγικές υπηρεσίες, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή. Γεννήθηκε στην Χρυσοπηγή του Δήμου Ερυμάνθου του Νομού Αχαΐας. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Στο Πυροσβεστικό Σώμα κατετάγη το έτος 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1998 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Ο νέος Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αχαιός Γιάννης Πετρούσος μιλά αποκλειστικά στην εφημερίδα «Νεολόγο», στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, για τους στόχους, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες.

Γιάννης Πετρούτσος: Η πρώτη συνέντευξη του Πατρινού νέου Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής

«Η στελέχωση βασικό μέλημά μας»

«Κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα όσο οργανωμένη και αν είναι. Σημασία έχει να αναζητούνται λύσεις. Κι όταν γίνεται λόγος για το Πυροσβεστικό Σώμα αναφερόμαστε στο σύμπλοκο των μέσων, των υλικών και φυσικά του έμψυχου δυναμικού του, όπου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, και κατ’ εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που έχει ανακύψει με το Ν.4662/2020, παράγει αποτελεσματικό έργο στην κοινωνία. Η στελέχωση των Υπηρεσιών αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό μέλημά μας, και σε πρώτη φάση η επαναπρόσληψη 2.500 εποχικών και ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού δύναται να επιλύσει γενικότερα προβλήματα, με προτεραιότητα στις περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα καταστροφών.

Με το Ν.4662 και τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία της χώρας μας με έμφαση στη διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη και τη μείωση του χρόνου καταστολής με πρωταρχικό μέλημά μας την προστασία του πληθυσμού. Γι’ αυτό, η μείωση κάθε είδους τρωτότητας, ξεκινώντας από την ενημέρωση του πληθυσμού, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και των Περιφερειών, με προτεραιότητα στις δασικές πυρκαγιές που είναι η συχνότερη καταστροφή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μας, αλλά και για άλλες ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές έχει τεθεί ως μια από τις βασικές προτεραιότητές μας.

«Αναξιοποίητη δύναμη οι εθελοντές Πυροσβέστες»

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε στο στάδιο αποσαφήνισης του Ν. 4662/2020 και αναμένονται σχετικές κανονιστικές πράξεις ερμηνείας, οι οποίες πρόκειται να εκδοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούν μια αναξιοποίητη δύναμη που πλέον θα πρέπει να αναβαθμιστεί, αρχικά με την αποσαφήνιση των καθηκόντων και την πληρέστερη εκπαίδευση, για την μέγιστη απόδοση στην αντιμετώπιση όλων των καταστροφών. Παράλληλα, θέματα που αφορούν στον επανακαθορισμό των επικίνδυνων περιοχών σε επίπεδο επικράτειας (τροποποίηση του ΠΔ 575/80) σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αποτελούν επίσης προτεραιότητα με έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών και όπου απαιτηθεί στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσή τους.

Τέλος, όλη η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα 23 χρόνια που έχουμε αναλάβει τη δασοπυρόσβεση πρέπει να μετουσιωθεί σε νέες αποτελεσματικότερες μορφές επέμβασης. Όλα τα προαναφερθέντα, αποτελούν τον αρχικό στόχο της Φυσικής Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και έχοντας στο πλευρό μας την Πολιτική Ηγεσία θα δρομολογηθούν άμεσα, ούτως ώστε να επιλυθούν και συνάμα να τελεσφορήσουν. Αν μη τι άλλο, δε δύναται να αντιμετωπισθούν όλα μονομιάς, ωστόσο η διοικητική επάρκεια σε συνάρτηση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας Διοίκησης».

Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός εξοπλισμού

«Αρχικά, όσον αφορά τα μέσα, η Πολιτεία μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» συνολικής χρηματοδότησης 1,76 εκ. Ευρώ, δρομολογεί την απαρχή του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά εργαλεία του έργου μας, με την προμήθεια αεροσκαφών κι ελικοπτέρων πυρόσβεσης και εκτός των άλλων συγκεκριμένα για το Πυροσβεστικό Σώμα την αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων».

Η συμβουλή στους πολίτες

«Οι φυσικές καταστροφές και η συχνότητα εκδήλωσής τους, μας επηρεάζουν όλο και περισσότερο. Την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος έχουν αναλάβει τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλων, να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Κυρίως όταν αναμένουμε κάποιο ακραίο γεγονός η διαλειτουργικότητα όλων θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας, θα συμβάλουμε ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν σε πρώτη φάση τις βασικές ενέργειες για την μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών».

Η «ανταμοιβή» της πορείας

«Η συγκεκριμένη θέση συνιστά τιμή και συνάμα ευθύνη απέναντι στον πολίτη και το Πυροσβεστικό Σώμα. Αποτελεί χρέος μου το προσωπικό της Πυροσβεστικής σε κάθε βαθμίδα να ανταποκρίνεται σύσσωμο και οργανωμένο στις νέες προκλήσεις, στο νέο Χάρτη των κρίσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ούτως ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια. Πυξίδα και ηθική ανταμοιβή της μέχρι τώρα πορείας μου αποτελεί η αίσθηση του καθήκοντος, ο επαγγελματισμός και η συναδελφικότητα».

Οι τοποθετήσεις του νέου Υπαρχηγού

2011 –  Επιπυραγός – Διοικητής στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών.

2017 – Πύραρχος – Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας.

2018 – Προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου – Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δ.Ε.

2019 – Προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου – Συντονιστής Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

2020 – Υποστράτηγος- Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίου.

2021 – Υποστρατήγος – Αττικάρχης.

2022 – Προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου, Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.