Πα. Μαρ 29th, 2024

Γιατροί κατάφεραν να αναστείλουν τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών για πρώτη φορά

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μία ομάδα γιατρών από την ιατρική σχολή του University of Maryland κατάφεραν να αναστείλουν τις ζωτικές λειτουργίες ασθενούς για πρώτη φορά. Όπως αναφέρει ο Samuel Tisherman στο New Scientist, η τεχνική αποκαλείται EPR (Emergency Preservation and Resuscitation) και είναι “λίγο σουρεαλιστική” όπως αναφέρει ο ίδιος. Εφαρμόστηκε σε ασθενείς οι οποίοι έφτασαν στο Medical Centre της Βαλτιμόρης με βαριά τραύματα, όπως από πυροβολισμό ή μαχαίρωμα και είχαν ήδη καρδιακή ανακοπή. Δεν αναφέρθηκε ο αριθμός των ασθενών αλλά τουλάχιστον σε έναν εφαρμόστηκε με επιτυχία το ERP.

Συγκεκριμένα, το σώμα του ασθενούς ψύχθηκε στους 15 βαθμούς Κελσίου, αντικαθιστώντας το αίμα του με παγωμένο αλατούχο διάλυμα. Έτσι οι εγκεφαλικές λειτουργίες επιβραδύνθηκαν σημαντικά, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους χειρούργους να πραγματοποιήσουν επέμβαση. Το οξυγόνο δεν μεταφερόταν πλέον στον εγκέφαλο, σταματώντας την παραγωγή ενέργειας. Χωρίς την ψύξη η οποία σταματά τις χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα, ακόμα και πέντε λεπτά χωρίς εγκεφαλική λειτουργία θα είχε ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Μετά την επέμβαση, το σώμα του ασθενούς θερμάνθηκε ξανά και η καρδιά του επανεκιννήθηκε.

Η ομάδα πήρε την άδεια του FDA για να πραγματοποιήσει τη δοκιμή ακόμα και χωρίς την άδεια του ασθενούς, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική θεραπεία διαθέσιμη και ο ασθενής θα κατέληγε σίγουρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Η αναστολή ζωτικών λειτουργιών αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό σενάριο των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, στις οποίες οι άνθρωποι στα διαστημόπλοια περιέρχονται σε αυτήν την κατάσταση για να επιβιώσουν μακροχρόνια ταξίδια στο διάστημα. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον θα παραμείνει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν προσπαθούμε να στείλουμε ανθρώπους στον Κρόνο. Προσπαθούμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο για να σώσουμε ζωές. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως λειτουργεί και μετά μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς και που θα το χρησιμοποιήσουμε

Πηγή: unboxholics.com