Πα. Μαρ 29th, 2024

Γιώργος Δέδες: Όχι στα θεσμικά πραξικοπήματα και στην κατάργηση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου: «Όχι στα θεσμικά πραξικοπήματα και στην κατάργηση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων»

Γιώργος Δέδες: «Πολιτικοί πρόσφυγες» οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης με την απογύμνωση των συλλογικών οργάνων από αρμοδιότητες. Η αντιμεταρρύθμιση Θεοδωρικάκου καταρρακώνει το κύρος των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 5ης Οκτωβρίου 2020, αφού συζήτησε το θέμα των νομοθετικών αλλαγών της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, αποφάσισε να καταγγείλει τα συνεχή θεσμικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης σε βάρος των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο», Γιώργος Δέδες, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση προέβη σε έντονη καταδίκη της εξελισσόμενης αντιμεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών που καταρρακώνει το κύρος των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης με την απογύμνωσή τους από αρμοδιότητες και εξουσίες.

«Δεν επιλέχθηκε τυχαία το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας των αλλοδαπών για τον τελευταίο αντιμεταρρυθμιστικό κύκλο παρεμβάσεων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει συμβολικά πολιτικούς πρόσφυγες όλους τους αιρετούς των περιφερειών και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αφού απογυμνώνει πλήρως το θεσμό των συλλογικών οργάνων από τις αρμοδιότητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δέδες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία αντιμεταρρύθμιση «σαλαμοποιημένη», με την οποία, κατά το δοκούν και ανάλογα με τη ρύθμιση ευκαιριακών και συγκυριακών θεμάτων που θέτουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας, φροντίζει το Υπουργείο Εσωτερικών να περικόπτει αρμοδιότητες συλλογικών πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης για να τις μεταφέρει σε ελεγχόμενα από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές όργανα.

Ο επικεφαλής των «ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ» ανέφερε πως κανείς δεν έχει την απαίτηση από την κυβερνώσα παράταξη, η οποία σε όλη την ιστορική διαδρομή από το 1981 και μετά στάθηκε απέναντι, κατήγγειλε και καταψήφισε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, να πάει τα πράγματα μπροστά, αφού ποτέ δεν κατάφερε να συγκροτήσει και να παρουσιάσει μια δική της αυτόνομη πρόταση για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

«Έχουμε όμως την απαίτηση να σεβαστεί τη συλλογική λειτουργία και την εξουσία των θεσμών. Είτε κάποιος είναι υπέρ, είτε κατά της απλής αναλογικής, το ερώτημα σήμερα είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο: Θέλουμε την απογύμνωση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης από τη θεσμική τους εξουσία; Θέλουμε να υπάρχει μία διαρκής ροή μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα θεσμικά όργανα των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων προς ελεγχόμενες, ολιγομελείς, καθοριζόμενης αριθμητικής σύνθεσης επιτροπές, ναι ή όχι; Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι», τόνισε εμφατικά ο Γιώργος Δέδες.

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, ο επικεφαλής των «ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ» επισήμανε πως η Πελοπόννησος θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα για το πως λειτουργεί η απλή αναλογική, όπως έχει διαφανεί στον έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με τις θεμιτές διαφωνίες να εκφράζονται σε κεντρικά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα και βαρύνοντα θέματα, δεν προέκυψε ως τώρα κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στις διοικητικές λειτουργίες του περιφερειακού θεσμού.

«Αυτοδιοίκηση σημαίνει δημοκρατικά συστήματα τοπικής εξουσίας και αυτά πρέπει να είναι συλλογικά, με τέτοια σύνθεση, ισχύ και βαρύτητα ανάλογη με αυτή που δίνει ο λαός με την ψήφο του εκλέγοντας πρόσωπα και παρατάξεις στις συνθέσεις των συμβουλίων», τόνισε ο Γιώργος Δέδες, καλώντας όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να σταθούν απέναντι στην Ιστορία, όχι με βάση μικροκομματικές μεμψιμοιρίες και συγκυριακά οφέλη, αλλά με γνώμονα τη γνήσια δημοκρατική λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα και εκφράζεται με την βούληση του εκλογικού σώματος.