Πα. Μαρ 29th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Άμεση και ουσιαστική στήριξη λόγω παγετού στους παραγωγούς της Κορινθίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μετά τον παγετό στις 26-27 Μαρτίου και την Ερώτηση που καταθέσαμε στον αρμόδιο Υπουργό για τον τρόπο που προτίθεται να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες του Νομού, ήρθε ο επόμενος παγετός στις 9 – 10 Απριλίου.
Οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Έχουν πληγεί πάρα πολλές περιοχές και καλλιέργειες αλλά έχει καταστραφεί και ό,τι είχε σωθεί στην παραγωγή από τον πρώτο παγετό.
Επειδή οι ζημιές σε όλη τη χώρα, ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ, σε ένα μόλις μήνα έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, καλό θα ήταν να ενημερώσει το ΥΠΠΑΤ πώς σκοπεύει να καλύψει τα απαιτούμενα ποσά. Και έχουμε 7 μήνες ακόμα καλλιεργητικής περιόδου.
Με δεδομένη την απαράδεκτη καθυστέρηση έναρξης του ΟΣΔΕ στο οποίο βασίζεται και ο ΕΛΓΑ, οι αγρότες της Κορινθίας απαιτούν άμεσες απαντήσεις για πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την πολιτική του ΥΠΑΑΤ που ευνοεί μόνο τους λίγους και ισχυρούς και επιδεινώνονται τραγικά από τις πρόσφατες ζημιές.
Θα προσληφθεί άμεσα το απαιτούμενο προσωπικό στον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συμβασιούχοι δεν επαρκούν για το εύρος των ζημιών;
Θα δώσει η κυβέρνηση κρατικές ενισχύσεις (de minimis), όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση και επαρκή στήριξη των παραγωγών που είχαν πληγεί από ζημιές ή άλλα αίτια ή θα επαναλάβει τον εμπαιγμό των αποζημιώσεων του Ιανού;
Ο αγροτικός τομέας που είχε αρχίσει να στέκεται στα πόδια του μετά την έξοδο από τα μνημόνια, διαλύεται από την ανικανότητα του επιτελικού κράτους των «αρίστων».
Η διαχείριση της πανδημίας, η καταστροφικοί χειρισμοί με τους διαγωνισμούς για το ΟΣΔΕ, η ολιγωρία και τα ψέματα για την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης, ο αποκλεισμός των παραγωγών από τα μέτρα στήριξης και οι καθημερινές απειλές τους από τις εισπρακτικές των τραπεζών είναι μερικά μόνο δείγματα της πολιτικής της ΝΔ, στον πρωτογενή τομέα.
Θα αναλάβουμε όπως έχουμε κάνει για όλα τα αγροτικά ζητήματα δράσεις εντός κι εκτός Βουλής για να διασφαλίσουμε την επιβίωση καταρχάς και την ενίσχυση σε εισόδημα και μέσα, των μικρομεσαίων παραγωγών στην Κορινθία και πανελλαδικά.
Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο υπάρχει πιθανότητα να σωθεί και να μείνει κάτι όρθιο και στον αγροτικό τομέα.