Πα. Μαρ 29th, 2024

Δένδιας – Μπλίνκεν υπογράφουν στην Ουάσιγκτον την ανανέωση της 5ετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην Ουάσιγκτον το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, θα υπογράψει τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και μεταξύ άλλων προβλέπει, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Ειδικού βάρους θα είναι η συνοδευτική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του των Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.