Πε. Απρ 25th, 2024

Δήμος Βέλου-Βόχας: Με θετικό πρόσημο ο απολογισμός της καραντίνας

Κοινοποίηση ειδήσεων
Ο Αννίβας Παπακυριάκος ευχαριστεί τους υπαλλήλους των δομών Κοινωνικής Πολιτικής για την προσφορά τους και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας

Πάνε δυόμιση μήνες περίπου από τη στιγμή που ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα της χώρας μας και έθεσε αρχικά όλες τις υπηρεσίες σε συναγερμό και στη συνέχεια μας έβαλε όλους σε καραντίνα. Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον προέκυψαν ανάγκες που ούτε τις είχε φανταστεί κανείς στο παρελθόν, ανάγκες όμως που έπρεπε να ικανοποιηθούν άμεσα.

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας αντέδρασε αστραπιαία και μέσα σε δύο μέρες έστησε μια νέα δομή Αλληλεγγύης και Κοινωνικής πρόνοιας η οποία θα επωμιζόταν όλο το βάρος της υποστήριξης της κοινωνίας το κρίσιμο διάστημα της καραντίνας. Οι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν από άλλες δομές βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα και πρωτόγνωρα καθήκοντα όμως δεν δίστασαν στιγμή.

Παράλληλα τόσο ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος όσο και η πρόεδρος της «Ανέλιξης» Μαρία Καλλίρη στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν στον πολυδιάστατο νέο ρόλο τους. Σε όλη αυτή την προσπάθεια βρήκαν σύμμαχο και αρωγό τη «νεοφώτιστη» Σούλα Μπιτσάκου, δημοτική σύμβουλο της Αντιπολίτευσης που δραστηριοποιήθηκε πολυεπίπεδα από την αρχή της καραντίνας.

Οι πρώτες ενέργειες

Από τις πρώτες ενέργειες ήταν οι απολυμάνσεις ΚΑΠΗ, κλειστών γυμναστηρίων, δημοτικών γηπέδων, σχολικών συγκροτημάτων και παιδικών σταθμών όσο έμειναν ανοιχτά. Απολυμάνσεις όμως γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση, σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας στα δημοτικά καταστήματα και δημοτικά κτήρια, στα αυτοκίνητα του δήμου και στα απορριμματοφόρα αλλά και στα εργοτάξια.

Σε εβδομαδιαία βάση γίνονταν απολυμάνσεις και στις δύο λαϊκές αγορές του δήμου σε Βέλο και Ζευγολατιό, οι οποίες οργανώθηκαν άμεσα και λειτούργησαν με νέο καθεστώς, αποστάσεων, αριθμού παραγωγών, κ.λπ.

Η καυτή πατάτα της Πρόνοιας

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το θέμα της υποστήριξης των ανθρώπων που έμειναν έγκλειστοι, των οικογενειών που ξαφνικά έμειναν χωρίς εισόδημα και έχοντας να αντιμετωπίσουν πλείστα προβλήματα υγείας, διατροφής, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών κ.λπ.

Η νεοσύστατη δομή Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Πρόνοιας υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Καλλίρη, σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου, στάθηκε δίπλα στον κάθε έναν δημότη που είχε ανάγκη, με ουσιαστική υποστήριξη τηρώντας όμως, αυστηρά, όλους τους κανόνες της αξιοπρέπειας και ηθικής προστασίας των ανθρώπων που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε δυσχερή θέση.

Άμεσα λοιπόν, από τις πρώτες μέρες της καραντίνας έγινε αναλυτική καταγραφή των οικογενειών που έχρηζαν βοηθείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων αλλά και υπέπεσαν στην αντίληψη των ανθρώπων της νεοσύστατης δομής.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος εκμεταλλευόμενος το ειδικό νομικό πλαίσιο που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε τάχιστα στην πρόσληψη τριών ατόμων για την ενίσχυση της δομής, αλλά και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ εξασφάλισε δωρεάν όχημα για τη μετακίνηση του προσωπικού.

Οι διανομές τροφίμων ή φαρμάκων προς τους δημότες που δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για ποικίλους λόγους ξεκίνησαν αμέσως με την εφαρμογή της καραντίνας. Την ίδια στιγμή τέθηκαν σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές που δέχονταν τα αιτήματα των δημοτών αλλά και παρείχαν συμβουλευτική υποστήριξη ψυχικής υγείας πρωινές και απογευματινές ώρες.

Με ενέργειες της πρόεδρου της Ανέλιξης και υπεύθυνης για τη νέα δομή Αλληλεγγύης κ. Μαρίας Καλλίρη εξασφαλίστηκε γενναία οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία αφορούσε σε 750 οικογένειες  μέσω προγράμματος ΤΕΒΑ και 160 οικογένειες, οι οποίες καταγράφηκαν με τη συνεργασία των Προέδρων των Κοινοτήτων και ενισχύθηκαν οικονομικά από πρόγραμμα εκτός ΤΕΒΑ.

Οι αντιπεριφερειάρχες Γκιολής, Κόρκα και Βυτινιώτης παραδίδουν τους φακέλλους οικονομικής ενίσχυσης
των 750+160 οικογενειών του δήμου Βέλου-Βόχας

Την ίδια στιγμή οργανώθηκαν τα μαγειρεία των παιδικών σταθμών του δήμου, ώστε να παρέχουν συσσίτια σε ευπαθείς ομάδες δημοτών. Σήμερα, από τα μαγειρεία των Βρεφονηπιακών Σταθμών ετοιμάζεται καθημερινά πλήρες γεύμα για 35 οικογένειες, το οποίο διανέμεται σπίτι-σπίτι από τους εργαζομένους της δομής με απόλυτη εχεμύθεια όπως επιτάσσει ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σούλα Μπιτσάκου κατά την επίσκεψή της
στα συσσίτια που προετοιμάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς.

Ενημέρωση στους Ρομά

Οι καταυλισμοί Ρομά του δήμου Βέλου-Βόχας αντιμετωπίστηκαν από την αρχή με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη επαγρύπνηση από τη δημοτική αρχή. Εκτός από τις απολυμάνσεις που πραγματοποιήθηκαν σχολαστικά από την αρχή της πανδημίας, οργανώθηκε επί τόπου ενημέρωση είτε δια ζώσης είτε με ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονταν από περιφερόμενο όχημα. Η ίδια η πρόεδρος της Ανέλιξης Μαρία Καλλίρη βρέθηκε κοντά τους και τους εξήγησε όλες τις απορίες τους λεπτομερώς.

Σκοπός ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι Ρομά της περιοχής και να εντείνουν την προσοχή τους σε θέματα υγιεινής και προφύλαξης, επιδίωξη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα σε αντίθεση με άλλους καταυλισμούς της χώρας.

Ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος με το οικονομικό επιτελείο του δήμου και μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις, τόσο με τον Εμπορικό Σύλλογο Βραχατίου όσο και με τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες, αλλά και με το Υπουργείο Εσωτερικών έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργο Δαληβίγκα, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου Βαγγέλη Τσάκωνα και τον πρόεδρο του Βραχατίου Γιώργο Βασιλείου.

Τα μέτρα βασισμένα στις κυβερνητικές αποφάσεις σκοπό έχουν να καλύψουν στο μέτρο του δυνατού και να στηρίξουν ουσιαστικά την τοπική οικονομία.

Επανέναρξη Σχολείων

Τέλος, από τις 11 Μαΐου, με την επανέναρξη των μαθημάτων σε Λύκεια αρχικά και Γυμνάσια κατόπιν, ο δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν και πάλι εκεί, ενισχύοντας τις σχολικές μονάδες με είδη καθαριότητας, απολύμανσης, γάντια και μάσκες.

Ένα οφειλόμενο και μεγάλο «ευχαριστώ»!

Σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου 2020, μετά από όλο αυτό το μακρύ διάστημα αγωνίας, προσπάθειας, συμμετοχής και αγώνα ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος κάλεσε στο γραφείο του τους υπαλλήλους του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τη Δομή Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και τους ευχαρίστησε για όσα προσέφεραν και προσφέρουν ακόμα από τα δύσκολα πόστα που κρατούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.

Ο απολογισμός της πολυδιάστατης υποστήριξης της κοινωνίας του δήμου Βέλου-Βόχας σε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο έχει σαφώς θετικό πρόσημο, γεγονός που οφείλεται στην ακούραστη προσπάθεια ανθρώπων, που τους οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!