Πα. Απρ 19th, 2024

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή των πρώτων 50 MW του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου τμήματος του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 500 MW της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο 50 MW ανατέθηκε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην ΤΕΡΝΑ, με το τίμημα να ανέρχεται στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό είχαν υποβάλλει προσφορές για την κατασκευή οκτώ εταιρείες. Επρόκειτο για τις εγχώριες ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ και τις ξένες πολυεθνικές στον κλάδο του EPC των ενεργειακών έργων Voltalia, Sunel και Dongfang.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού θα συμβασιοποιηθεί με τη ΔΕΗ. Θα είναι πρώτο διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος (PPA). Ουσιαστικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα πουλά πράσινη ενέργεια στη μητρική της.

Το πρώτο PPA έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως αναφέρουν πηγές, και το έργο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, θα είναι το πρώτο που θα υπογράψει.

Όπως έχει κάνει γνωστό πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος «οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα».

Σε ό,τι αφορά την προσφορά της ΤΕΡΝΑ, πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίνουν το τίμημα «ιδιαίτερα καλό για την εταιρεία». Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάση για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα. Το φωτοβολταϊκό αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

www.ot.gr