Τρ. Απρ 16th, 2024

Δημιουργείται πλαίσιο απευθείας συνεργασίας των Δήμων και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε συνάντηση στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον κ. Goran Tinjic, Υπεύθυνο Προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ν. Ευρώπη (Program Manager for Southern Europe), τον κ. Nikos Schmidt, Συντονιστή του Southern Europe Program στην Ελλάδα (Local Coordinator Greece Southern Europe Program) και την κα Ιωάννα Παντελαίου, Σύμβουλος του Προγράμματος (Consultant Southern Europe Program).

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πλευρές, εστιάζοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη τόνισαν αρχικά την ανάγκη να στρέψουν οι δήμοι το ενδιαφέρον τους στο τρίπτυχο Ενέργεια – Ανάπτυξη – Επιχειρηματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά και στην συμμετοχή πέντε ελληνικών δήμων στο “100 Climate Neutral Cities by
2030”, την πρωτοβουλία της ΕΕ για την δημιουργία 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030.

Η προσπάθεια αυτή αφορά την υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης των πέντε δήμων σε σχέση μεταξύ άλλων με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, το μοντέλο δόμησης των πόλεων, κλπ.
Στην συνέχεια, αντάλλαξαν απόψεις για μία πιθανή μελλοντική συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της χώρας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Metropolitan Cities” της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG Regio), της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης «Μία πιθανή συνεργασία των ελληνικών Δήμων με την Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα γόνιμη στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με τους δήμους να έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τους πόρους τριών σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών:

Το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στο οποίο υπάρχει διακριτό κομμάτι για τις έξυπνες πόλεις και το περιβάλλον.

Το Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, την κατασκευή σημαντικών έργων και υποδομών αλλά και την προώθηση της
τεχνολογίας, θέτοντας ως στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης. 

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027».

Η συνεργασία της ελληνικής αυτοδιοίκησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να αποβεί επωφελής για όλες τις πλευρές

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « την ώρα αυτή, θέλουμε να παρακινήσουμε τους δήμους για καλές πρακτικές. Δουλεύουμε εντατικά για να μπορούμε να βρούμε προτάσεις με προστιθέμενη αξία για τους τόπους μας αλλά και για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε μπροστά μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να αναδείξει την ανάγκη αλλά και την ιδιαίτερη βαρύτητα της ολιστικής προσέγγισης που ήδη άρχισε να υιοθετεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2030. Ενώ παράλληλα μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την τεχνογνωσία που διαθέτει, μέσα από την παροχή προς τους ΟΤΑ δωρεάν τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση τέτοιου είδους προγραμμάτων.

Η συνάντηση μας στο πλαίσιο αυτό είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα εργαστούμε συστηματικά ώστε να δομήσουμε μια σχέση συνεργασίας αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές ».