Τε. Απρ 24th, 2024

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα – 10 τραγούδια για τον Μαντέλα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα. Το όνομα Νέλσον το πήρε από έναν δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, αλλά στη χώρα θα γινόταν αργότερα γνωστός και απλά ως Μαντίμπα, το όνομα της φυλής του.

Το 1937 στάλθηκε σε κολέγιο μεθοδιστών ιεραποστόλων, όπου για πρώτη φορά στη ζωή του απέκτησε φιλική σχέση με ανθρώπους από διαφορετική φυλή από αυτόν. Τελικά, για να αποφύγει ένα προξενιό, κατέληξε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ξεκίνησε σπουδές Νομικής.

Ως φοιτητής αγωνίστηκε για να δοθούν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις πάμπολλες ομάδες αυτοχθόνων στην Νότιο Αφρική.Το 1944 μπήκε στην οργάνωση «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC), ιδρύοντας μαζί με άλλους και τη Νεολαία του ΑΝC.

Στην πολιτική θεώρηση του Μαντέλα θα μπλέκονταν ο αντιαποικιακός αγώνας, η μάχη κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων βάσει φυλής, ο μαρξισμός και ακόμη και η αρχή της αντίστασης χωρίς βία του Μαχάτμα Γκάντι.

Το 1952 ήλθε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το δικαστικό σύστημα του Απαρτχάιντ,όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι για την πολιτική του δραστηριότητα, με βάση τον νόμο για την “αντιμετώπιση του κομμουνισμού.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο άνοιξε, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο, το πρώτο δικηγορικό γραφείο της Νοτίου Αφρικής μόνο με μαύρους νομικούς. Εξασκώντας τη δικηγορία, ο Μαντέλα έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση του Απαρτχαϊντ και το 1956 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Μετά την πολύχρονη δίκη εναντίον του ίδιου και των συγκατηγορούμενών του, οι κατηγορίες τελικά κατέπεσαν.

Το καθεστώς του Απάρτχαιντ σκλήραινε όμως όλο και περισσότερο την στάση του και τελικά το 1960 το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο κηρύχθηκε παράνομο. Μαζί του πέρασε στην παρανομία και ο Μαντέλα, που απομακρύνθηκε από την αρχή της μη βίας. Τελικά, συνελήφθη ξανά, κατηγορήθηκε για σαμποτάζ και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και καταδικάστηκε το 1964 σε ισόβια.

Με τον Μαντέλα στη φυλακή και την ηγεσία του εξόριστη, τα μέλη του ANC οι αυτόχθονες της Νοτίου Αφρικής προχωρούσαν σε εξεγέρσεις που κατέληγαν σε αιματηρή καταστολή. Τα στελέχη του ANC που βρίσκονταν στο εξωτερικό επέλεξαν να ξεκινήσουν εκστρατεία στη διεθνή κοινότητα εναντίον του Άπαρτχαϊντ γύρω από ένα πρόσωπο -τον φυλακισμένο Νέλσον Μαντέλα.

Εντός και εκτός Νοτίου Αφρικής, ο Μαντίμπα έγινε το σύμβολο της καταπίεσης και το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα.

Οι εξελίξεις, στις οποίες συνέβαλε και η διεθνής κατακραυγή, οδήγησαν στην αποκατάσταση του ANC και την απελευθέρωση του Μαντέλα στις 11 Φεβρουαρίου του 1990.

Από την ηγεσία του ANC, ξεκίνησε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα ήταν ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτως φυλής με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τιμήθηκε, μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ, με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993. Στις εκλογές του επόμενου χρόνου, το ANC κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία και στις 9 Μαΐου ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Μετά το τέλος της θητείας του το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

10 τραγούδια για τον Νέλσον Μαντέλα

1. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι το τραγούδι “Οrdinary Love” -saoundrack της ταινίας Mandela | Long Walk To Freedom – και το ομότιτλο βινύλιο 10” των U2 που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο το πρόσωπο του Μαντέλα.  

2. Γυρνάμε αρκετά χρόνια πίσω, στα 1984 όταν οι Special Α.Κ.Α. γράφουν το “Νelson Mandela”, υποστηρίζοντας την απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Μαντέλα. Έχουν συμπληρωθεί ήδη 21 χρόνια φυλάκισης λόγω των πολιτικών του πεποιηθήσεων…   

3. Δύο χρόνια μετά ο Σενεγαλέζος μουσικός Youssou N’Dour παρουσιάζει το ντεμπούτο άλμπουμ του ”Νelson Mandela”. Το όγδοο και τελευταίο -ομότιτλο- κομμάτι του δίσκου, είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση και φυλάκιση του Μαντέλα από το καθεστώς απαρτχάϊντ.   

4. Το 1987 ο Νοτιοαφρικανός Hugh Masekela γράφει το τραγούδι Mandela (Bring him back home). Το αίτημα για απελευθέρωση του υπερασπιστή των δικαιωμάτων του αφρικανικού λαού δεν έχει πραγματοποιηθεί παρά τις πιέσεις. Μάλιστα την αμέσως επόμενη χρονιά το Ευρωκοινοβούλιο του απονέμει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος».   

5. Ο Johnny Clegg την ίδια χρονιά τραγουδάει με ξεχωριστή διάλεκτο (λίγο από Ζουλού και λίγο αγγλικά) πως εδώ και 2 δεκαετίες κανείς δεν τον έχει δει έξω από τη φυλακή. Asimbonagna λέγεται το κομμάτι και αξίζει να σημειώσουμε πως το 1999 ερμηνεύθηκε σε μία συναυλία του δημιουργού, έχοντας επί σκηνής τον ελεύθερο πια Νέλσον Μαντέλα.  

6. Η Tracy Chapman (μουσικός και ακτιβίστρια) υπογράφει το τραγούδι διαμαρτυρίας Freedom Now!(1989) Κι ένα χρόνο μετά η ευχή της θα γινόταν πραγματικότητα.  

7. Ένα ακόμα τραγούδι που γράφτηκε για τον Νέλσον Μαντέλα έρχεται από τους Simple Minds, με αφορμή την εορταστική συναυλία που έγινε στο Λονδίνο για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ημερομηνία γέννησης του (“Mandela Day”).   

8. Sooner than Later τραγουδάει ο Kent O’Shea. Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης ο Νέλσον Μαντέλα είναι και πάλι ελεύθερος (11/02/1990), σε ηλικία 71 ετών. Συνεχίζει την πολιτική και κοινωνική του δράση και στις εκλογές του 1994 ανακυρήσσεται ως ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίας Αφρικής.    

9. H Noτιοαφρικανή Zahara ερμηνεύει μαζί με τον Μzwakhe Mbuli το τραγούδι Mandela. Περιέχεται στο πρόσφατο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ’13 (1.”Nelson Mandela” 5:04 | 2. “Nelson Mandela (Instrumental)” 5:04 | 3. “1 Minute of “Nelson Mandela”” 1:23 | 4. “1 Minute of “Nelson Mandela” (Instrumental)”

10. O Bρετανός τραγουδιστής της reggae Masca B τραγουδάει μαζί με τον Kofi το “Proud of Mandela” αφιερωμένο στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο. Γραμμένο σε βινύλιο 12″, κυκλοφορεί τη χρονιά της αποφυλάκισης του (1990). Πρόκειται για το I’ m so Proud των Impressions το οποίο και διασκεύασαν. 

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμα για τραγούδια, αφιερώματα και εκδηλώσεις που έγιναν στο πρόσωπο του. Ωστόσο εμείς επιλέξαμε δέκα από αυτά και σκεφτόμαστε πως τα τραγούδια ίσως δεν είναι ικανά να φέρουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Μπορούν όμως δώσουν αφορμή σε κάποιους άλλους να προσπαθήσουν να τις κάνουν πράξη… 

Πηγή:musicpaper.gr , sansimera.gr