Τρ. Απρ 23rd, 2024

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΑΚΤΕΣ ΜΕ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ για την προστασία των ακτών απέσπασαν και φέτος οι παραλίες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Το έντονο γαλάζιο της «Γαλάζιας Σημαίας» θα κυματίζει ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021 στις παραλίες μας, ως σύμβολο καθαρότητας των υδάτων, οργάνωσης των ακτών και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 
Ο Δήμος μας πληρώντας τα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, καταφέρνει να διακριθεί και να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Ελλάδας για τη προστασία και τη φροντίδα του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.

Χαρακτηριστικά, από το 1998, η παραλία του «Πευκιά» στο Ξυλόκαστρο και από το 2002, η παραλία της Συκιάς αντίστοιχα, βρίσκονται ανάμεσα στις βραβευμένες ακτές της χώρας μας.
 
Η δημοτική αρχή, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για την ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ με την 198/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικεί τη βράβευση και της συγκεκριμένης ακτής, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΚΤΗ» για το 2021, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των ακτών και την προώθηση των καλύτερων παραλιών του Δήμου μας.

Η καθαριότητα, η ασφάλεια και η εγγυημένη ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.  

Πρώτη χρονιά συμμετοχής στο Πρόγραμμα – “ακτή υποψήφια για βράβευση”.

Βασική προϋπόθεση προκειμένου να βραβευθεί μία ακτή, αποτελεί η τήρηση του συνόλου των κριτηρίων για μία κολυμβητική περίοδο.

Για τις ακτές που συμμετέχουν ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο Πρόγραμμα, η κολυμβητική περίοδος αποτελεί την περίοδο υποψηφιότητας. Κατά τη διάρκειά της, η ακτή είναι οργανωμένη σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα κριτήρια του Προγράμματος, έχοντας τις ίδιες υποδομές και παρέχοντας τις ίδιες υπηρεσίες με μία βραβευμένη.

Όπως ισχύει και για τις βραβευμένες ακτές, πραγματοποιείται επίσκεψη διαπίστωσης της εφαρμογής των κριτηρίων από τους επιθεωρητές του Προγράμματος και παρέχονται από τον Εθνικό Χειριστή τεχνικές συμβουλές για την επίτευξη της πλήρους συμμόρφωσης με τα κριτήρια. Ο διαχειριστής οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων την ειδική αφίσα στην οποία αναφέρεται η υποψηφιότητα της ακτής για βράβευση με τη “Γαλάζια Σημαία”.

Ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο για την περιοχή καθώς και πέρα από την τεκτονική του σημασία, αποτελεί εγγύηση καθαρότητας των υδάτων που πιστοποιείται από την ίδια την πανίδα και τη χλωρίδα που ζει σε αυτόν.
 
Απόδειξη η παρουσία των Ζωνοδέλφινων, των κοραλλιών και των φυτών που ενδημούν στο βυθό και συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα των νερών. Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν οι διενεργούμενοι έλεγχοι, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά την επίσημη κολυμβητική περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, αναδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι παραλίες μας είναι ΚΑΘΑΡΕΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΣ για τους επισκέπτες και τις οικογένειές τους.